04.03.2022

Основните параметри на проекта за бюджет на Столична община за 2022 г. беше представен днес от зам.-кмета на София Дончо Барбалов пред ръководството на Българската стопанска камара - г-н Добри Митрев, председател на УС и г-н Станислав Попдончев, зам.-председател на работодателската организация. 

Бюджетът на Столична община за тази година се предвижда да е 2, 078 млрд. лв. От тези средства 41% са държавно делегирани дейности, 15% са европейско финансиране на проекти и 44% са собствени приходи на общината.

584 млн. лв. от бюджета е размерът на инвестиционната програма на София. 54% от капиталовата програма се осигурява от собствени средства и заеми, а остатъкът – 46% или 272,9 млн. лв. от спечелени европрограми. 15,3 млн. е целевата субсидия от държавата за инвестиции.

На срещата днес беше обсъдено негативното отражение на увеличаващите се цени енергоносителите и на войната  между Русия и Украйна върху социалния и икономически живот в страната и цяла Европа.

От страна на БСК беше изявена готовност за експертна помощ за по-ефективното разделно събиране и сепариране на битовите отпадъци в общината. 

По традиция, преди провеждането на обществено обсъждане на бюджета на София, представяне на проекта се прави пред медиите, политическите групи в Столичния общински съвет, бизнес организациите и синдикатите.

Общественото обсъждане на бюджета на СО за 2022 г. ще се състои на 9 март от 16,00 ч в залата на столичния Централен Куклен театър, ул. "Ген. Гурко" №14.

 

Дата: 04.03.2022

Източник: Столична община

Прочетено: 1701