07.03.2022

Бизнесът одобри мярката 40 лв. на ден за бежанец от Украйна за хотелиерите, които настаняват нуждаещите се.

Председателят на Комисията по туризъм д-р Илин Димитров, заедно с министъра на туризма Христо Проданов, участва в работна среща с бизнеса във Варна. На форума бяха обсъдени мерките в подкрепа на туристическия сектор, възможностите за бърза и навременна помощ към бежанците от Украйна и за по-лесното им адаптиране.

Беше поставен въпросът за стимулиране на сухоземния транспорт по подобие на мярката "35 евро" за авиопревозвачите, като се отпуснат субсидии за автобусен транспорт и се осигурят зелени коридори.

Основен фокус беше поставен върху новата програма за 40 лева на ден за бежанец от Украйна, която ще получават хотелиерите, настанили търсещите убежище. Бизнесът изрази задоволството си от навременната и работеща мярка и изрази оптимизъм, че тя значително ще ги подпомогне в този труден и за тях момент - в контекста на пандемията, войната и високите цени за ток.

Сред дискутираните теми бяха начините как да се помогне конкретно на бягащите майки с деца, като се осигурят детски градини и работа за тях.

Беше обсъден въпросът с българските общности – бесарабски българи и гагаузи – и възможността да получат нова перспектива в България на фона на войната, да бъдат привлечени с работа, в това число като кадри в туризма, както и да получат за целта необходимия статут по улеснена процедура.

Бе обсъден въпросът за получаване на бързи визи за всички нуждаещи се.

Бизнесът повдигна и въпроса за подобряване на връзката и координацията между министерствата и институциите.

Представителите на туристическия бизнес обсъдиха с председателя Илин Димитров и министър Проданов нерегламентираното предлагане на туристически услуги и всички се обединиха около позицията, че браншът трябва да се изсветли.

Бяха поставени въпросите за създаването на туристическа полиция и за гаранционния фонд.

Сред акцентите бе и организирането на бъдеща национална среща за функциониране на културно-историческите обекти. Целта е да се изработят стандарти, по които те да работят.

Дата: 07.03.2022

Източник: Economy

Прочетено: 1950