09.03.2022

Кабинетът ще изкупи зърно на стойност 1,1 млрд. лв., очакваме прилив от украински бежанци, законови промени ще улеснят бизнеса да строи собствени ВЕИ мощности

 

По време на брифинг след заседанието на кабинета вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев бе категоричен, че мораториумът върху цените на електроенергията, парното и водата няма да бъде продължен след 31 март. "Регулаторът към момента подготвя ценово решение, което да влезе в сила след изтичането на мораториума. Това ценово решение, по предварителна информация, няма да доведе до повишаване на цените на електроенергията за бита.", заяви Василев.

В отговор на журналистически въпрос вицепремиерът обясни, че цените на парното са директно зависими от цената на природния газ, който е поскъпнал с 3%, което означава, че не би трябвало да има драматични промени в цената на топлинната енергия..

Компенсациите за бизнеса също остават до 31 март. "Имаме вече нов регулатор. Новият регулатор разработва нов сегмент на енергийната борса, който да е между 12 и 18 месеца, където да може да бъде предоставена електроенергия стабилно на ниски цени, така че бизнесът да може да си купи. Ако регулаторът не успее да се справи в срок и има закъснение, тогава, както г-н Николов каза, сме в контакт с бизнеса, може да се помисли какво да се направи.", каза още Василев.

По отношение на доставките на горива вицепремиерът обясни, че "и в момента Лукойл работи с 40% неруски петрол, това може да се вдигне до 100%. Говорено е с Лукойл, така че там не очакваме проблеми, освен ако Босфора не затвори за търговски кораби, но това вече е наистина драматична ситуация и даже и тогава имаме запаси за между 90 и 120 дни при текущо потребление, без ограничения". Относно доставките на газ, Василев обясни, че има възможност за доставка на достатъчно количество от терминалите за втечнен газ, разликата е, че те ще са на различни цени.

По отношение влизането на правителството на пазара на зърно, министърът на финансите обясни, че правителството действа на пазарен принцип – ще изкупи зърно на стойност 1,1 млрд. лв., за да не бъдат ощетени производителите.

Министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова съобщи, че има данни за опити за картелизиране и спекулиране. Тя обясни, че производствената цена на литър олио е 2 ла., а в магазините се продава за 5 лв. Нинова подчерта, че България разполага с 1,5 млн. тона слънчогледово семе, което е достатъчно за производство на олио в продължение на 4,5 години. Тя обясни, че държавата ще използва всички законни мерки, за да с ебори с незаконната спекула.

Говорителят на кабинета Лена Бориславова съобщи, че в следващите няколко дни кабинетът ще внесе в Народното събрание за гласуване промени в Закона за енергетиката и ЗУТ. Те целят облекчаване на процеса по съгласуване и издаване на разрешително за изграждане на ВЕИ мощности, с което всяко предприятие ще може да изгради централа за собствено ползване на алтернативни източници на енергия и по този начин да намали сметките си за ток.

В отговор на журналистически въпрос вицепремиерът Василев обясни, че в момента у нас има 30 000 украински бежанци, като се очаква те "да се увеличат драматично – в рамките на стотици хиляди".

Дата: 09.03.2022

Източник: Economy

Прочетено: 2411