09.03.2022

През първото и второто тримесечие на годината БНБ очаква да се повиши търсенето на български стоки, а заради задържащите се много ниски лихви по депозитите темпът на нарастването им да продължи да спада. Прогнозата е парите да се насочат вместо към това към инвестиции и потребление.

Това се посочва в четвъртото, последно за 2021 г., издание на традиционния анализ на БНБ "Икономически преглед" на БНБ. Той обаче е направен преди дори да има индикации за инвазия на Русия в Украйна.

Така, без да е включен този фактор, за ефекта от който все още няма смели и точни прогнози, БНБ очаква през годината външното търсене на български стоки и услуги да нараства на годишна база, като се очаква темпът постепенно да се забави спрямо наблюдавания през последното тримесечие на 2021 г.

През първата половина на 2022 г. се очаква излишъкът по общото салдо на текущата и капиталовата сметка в процент от БВП да се повиши спрямо края на 2021 г. главно в резултат от прогнозираното нарастване на положителното салдо по статията "вторичен доход, нето" и продължаване на тенденцията към нарастване на излишъка по статията "услуги, нето".

От края на третото тримесечие на 2021 г. при депозитите на неправителствения сектор в банковата система се наблюдава тенденция към забавяне на годишния растеж.

Запазващите се на много ниски нива лихвени проценти по депозитите в съчетание с ускоряващата се инфлация най-вероятно стимулират икономическите агенти да пренасочат част от свободните си средства от спестявания към потребление или да търсят алтернативни на депозитите възможности за инвестиране.
Растежът на кредитирането за частния сектор продължи да се ускорява най-вече под влияние на силното ускорение при кредитирането за домакинствата, отбелязва банката. През първата половина на 2022 г. тя очаква запазване на тенденцията към постепенно забавяне на растежа на депозитите на годишна база. Съответно предвижданото забавяне в темпа на нарастване на частното потребление в реално изражение ще ограничава растежа на кредитирането. Същевременно все още ниските лихвени проценти по кредитите в съчетание с прогнозираната висока инфлация при потребителските цени и запазването на очакванията за продължаващо повишение на цените на жилищата ще стимулират търсенето на кредити от страна на домакинствата, смятат експертите на институцията.

По елементи на крайно потребление растежът на икономиката продължава да е движен от крайното потребление.

По оценка преди инвазията на Русия в Украйна БНБ очаква през първата половина на 2022 г. растежът на реалния БВП да се забави спрямо наблюдавания във втората половина на 2021 г., като приносът на частното потребление ще се понижи, а на инвестициите в основен капитал ще нарасне в условията на засилена инвестиционна активност от страна на правителството.
Сега обаче все повече икономисти, цитирани от "Капитал", прогнозират, че растежът на икономиката ще е двойно по-нисък от прогнозирания от 3-4%, а очакванията от есента, че инфлацията от пролетта ще започне да се успокоява, вече са невалидни. През януари тя достигна 9.1% на годишна база.

В "Икономически преглед" БНБ и без фактора война очаква инфлацията да продължи да се ускорява през първата половина на 2022 г. Пред реализирането на прогнозата за инфлацията съществуват рискове за по-голямо нарастване на цените, отколкото в базисния сценарий, произтичащи главно от възможни промени в регулираните цени на електроенергията, ВиК услугите и топлинната енергия след изтичане на въведения от правителството през декември 2021 г. мораториум върху цените на тези услуги със срок на действие до 31 март 2022 г., посочва банката.

Към момента няма информация дали управляващите ще удължат или ще вдигнат този мораториум.

Дата: 09.03.2022

Източник: "Дневник"

Прочетено: 1412