14.03.2022

Украйна е голям производител на ключови елементи в глобалното автопроизводство

Гигантите в производството на автомобили, включително Volkswagen и BMW, се опитват да намерят алтернативни източници на жизненоважни части, произвеждани в Украйна. Индустрията търси алтернативи от далечни страни, като Китай и Мексико, тъй като инвазията на Русия спира поточните линии и прекъсва сложните вериги на доставки, съобщава Reuters.

Търсенето на нови доставчици е най-новото предизвикателство пред автомобилната индустрия, която вече се сблъска челно с покачващите се цени на металите, електроенергията, проблемите с веригите на доставки покрай пандемията и недостига на полупроводници.

Боевете в Украйна сега нарушават производството на кабели, от които средно във всеки автомобил се използват около 5 км. Уникални за всеки модел, превозните средства не могат да се произвеждат без тях.

В резултат на това световният автомобилен производител Volkswagen и конкурентът BMW намалиха производството и временно затвориха някои поточни линии, докато Mercedes-Benz предупреди, че същите проблеми ще ги застигнат много скоро.

Audi заяви, че цялата група Volkswagen работи, за да накара големите доставчици да преместят своето украинско производство на кабелни снопове на други места или да намерят алтернативни доставчици, включително в Източна Европа, Северна Африка, Мексико и "вероятно" Китай.

BMW също така заяви, че е в "интензивни преговори" с доставчици за намиране на алтернативни източници на части. Производителят на автомобили Stellantis заяви, че вече е намерил алтернативен доставчик някъде в Европа, като отказва да посочи къде точно.

Ник Клайн, вицепрезидент на глобалната логистична фирма OEC Group, казва, че производителите на автомобили, които са разчитали на Украйна, ще трябва да действат бързо и да се адаптират към новата реалност.

Защо войната в Украйна оказва такова влияние?

Западна Украйна, със своята евтина, висококвалифицирана работна сила и близост до европейските фабрики за автомобили и богатство от суровини, се превърна в основен производствен център за кабелни снопове, като японската Fujikura и френската Nexans са сред тези, които произвеждат там.

Някои производители, като Fujikura, спряха изцяло украинското производство след инвазията, докато други работят с намален капацитет. Нито Fujikura, нито Nexans отговориха на искания за коментар относно плановете им.

Преместването на производството в други евтини пазари с динамична индустрия за кабелни снопове, като Румъния, Сърбия или Тунис, включва закупуване на ново оборудване за увеличаване на капацитета на заводите, чието инсталиране обаче може да отнеме месеци.

Според източници от индустрията доставчици и производители на автомобили обсъждат кой ще плати сметката. Автомобилните производители упорито не посочват имената на своите доставчици.

Някои производители на кабелни снопове в Украйна, като Kromberg & Schubert, японските Yazaki и Leoni, вече имат алтернативни заводи в други страни. Leoni отказа да коментира плановете си, а K&S и Yazaki не отговориха на искания за коментар.

Въпреки това все още има приток на доставки от Украйна, макар и намалял. Производител на кабелни снопове в западната част на страната, който пожела анонимност поради опасения за безопасността на работниците, казва, че част от производството продължава през деня, защото заводът е затворен през нощта поради полицейски час.

Някои транспортни компании доставят кабелни снопове на юг през границата с Румъния, защото засега бойните действия не са достигнали този регион, казва Клайн от OEC Group. Това скоро може да се промени.

Изправени пред нарушена глобална верига на доставки, европейските производители на автомобили се нуждаят от възможно най-много доставчици на части. Според Клайн обаче това е почти невъзможно в сегашната ситуация.

"В момента компаниите не могат да си намерят доставчици, но не могат и да подсигурят транспортирането на части заради ситуацията в страната", коментира Клайн.

Дата: 14.03.2022

Източник: www.economic.bg

Прочетено: 3110