15.03.2022

Търси се трайно решение за промяна на правилата на Българската независима енергийна борса.

Петте национално представителни работодателски организации са поставили въпроса, че компенсациите за небитови потребители трябва да продължат и месец април. Това коментира в "Още от деня" председателят на Българската стопанска камара Добри Митрев.

Получихме уверение от страна на правителството, че в следващите дни ще осъществим още срещи, в които да изчистим този нов механизъм за компенсиране на всички небитови потребители, обясни Митрев.

Митрев посочи, че се търси трайно решение за промяна на правилата на Българската независима енергийна борса.

"Разговаряме с КЕВР, Министерството на енергетиката и производителите и търговците на електрическа енергия да търсим възможност за друг механизъм, некомпенсаторен, по който за година или две напред ще се осигури на бизнеса предвидимост, сигурност и сравнително една цена за целия този период", подчерта Митрев.

Това по думите му дава надежда, а не спокойствие.

"На този етап не можем да кажем, че можем да бъдем спокойни, защото не знаем какво ще се случи утре".

Той е убеден, че ако конфликтът Русия – Украйна приключи по-бързо, това ще се отрази и на борсовите цени на природния газ.

"До месец май, когато е следващото регулаторно решение на КЕВР, може да има промяна в прогнозата и тя може да бъде в посока надолу", каза още Митрев.

Вижте целия разговор във видеото.

Дата: 15.03.2022

Източник: БНТ

Прочетено: 1832