28.03.2022

В публикувана днес препоръка Комисията настоятелно призовава държавите членки незабавно да отменят всички съществуващи режими за гражданство срещу инвестиции и да гарантират, че са въведени строги проверки за справяне с рисковете, свързани с режимите за право на пребиваване срещу инвестиции. Комисията често и последователно е изразявала сериозните си опасения относно режимите за предоставяне на гражданство и право на пребиваване срещу инвестиции и присъщите им рискове. Днешната препоръка е част от по-широката политика на Комисията за предприемане на решителни действия по тези режими. Настоящият контекст на руската агресия срещу Украйна отново подчертава тези рискове. 

Някои руски или беларуски граждани, които са обект на санкции или които подкрепят в голяма степен войната в Украйна, може да са придобили гражданство на ЕС или привилегирован достъп до ЕС, включително правото да пътуват свободно в Шенгенското пространство, по линия на тези режими. За преодоляване на тези непосредствени рискове днес Комисията препоръчва също на държавите членки да преценят дали следва да бъде оттеглено гражданството, предоставено по режим за „златен паспорт“ на руски или беларуски граждани, включени в списък със санкции на ЕС във връзка с войната в Украйна. Разрешенията за пребиваване, издадени съгласно режим за право на пребиваване срещу инвестиции на руски или беларуски граждани, които подлежат на санкции, следва незабавно да бъдат отнети след индивидуална оценка и в съответствие с принципа на пропорционалност, основните права и националното право на държавите членки. Тези мерки следва да се прилагат за руски или беларуски граждани, които подкрепят в голяма степен войната в Украйна.

Комисарят по въпросите на правосъдието и потребителите Дидие Рейндерс заяви: Европейските ценности не се продават. Считаме, че продажбата на гражданство чрез „златни паспорти“ е незаконна практика съгласно правото на ЕС и представлява сериозен риск за нашата сигурност. Тя отваря врати за корупция, изпиране на пари и избягване на данъци. Всички засегнати държави членки следва незабавно да прекратят своите режими за предоставяне на гражданство срещу инвестиции. Освен това те следва да преценят дали да отменят „златните паспорти“, които вече са предоставени на санкционирани лица и други лица, които подкрепят в голяма степен войната на Путин.

Комисарят по въпросите на вътрешните работи Илва Йохансон заяви: Правото да пътуваме свободно в рамките на Шенгенското пространство е едно от нашите най-големи предимства. Нуждаем се от строги проверки, за да гарантираме, че с това право не се злоупотребява. „Златните разрешения за пребиваване“, издадени на руски и беларуски граждани, които подлежат на санкции на ЕС, следва да бъдат отменени. Сега повече от всякога, изправени пред война, трябва да направим всичко, за да гарантираме, че руските и беларуските граждани, които подлежат на санкции, и тези, които подкрепят военната агресия на Путин, не могат да си купят право на достъп до ЕС.

Режими за гражданство срещу инвестиции

Всяко лице, което притежава гражданство на държава — членка на ЕС, е едновременно и гражданин на ЕС. Гражданството на ЕС автоматично дава право на свободно движение, достъп до вътрешния пазар на ЕС и право на гласуване и участване в европейски и местни избори. Това засяга всички държави членки, като рисковете, присъщи на тези режими, отново бяха изтъкнати в контекста на руската агресия срещу Украйна.

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ ТУК

Дата: 28.03.2022

Източник: Европейска комисия

Прочетено: 3557