02.04.2022

Европейската комисия прие предложението си за препоръка на Съвета относно конвертирането на банкноти украински гривни във валутата на приемащите държави членки от разселени лица, бягащи от войната в Украйна. Това предложение допълва хуманитарната помощ, предоставяна от ЕС на лицата, бягащи от Украйна, по-специално когато те пътуват в целия Съюз, и е изцяло в съответствие с достиженията на правото на ЕС в областта на убежището и с външната дейност на Съюза.  

От началото на руското военно нашествие в Украйна в Европейския съюз са пристигнали над 3,8 милиона души, бягащи от войната в Украйна. ЕС и неговите държави членки положиха значителни усилия за предоставянето на хуманитарна помощ и на временна закрила на тези хора, включително достъп до пазара на труда, настаняване, медицинска помощ и образование за децата. Една от непосредствените нужди на бежанците е да конвертират банкноти украински гривни във валутата на приемащата държава. 

Целта на днешното предложение е да се насърчи координиран подход за всички държави членки, за да се предоставят на лицата, бягащи от Украйна, еднакви условия за конвертирането на банкноти украински гривни в местна валута независимо в коя държава членка са били приети тези лица. Този подход беше необходим с оглед на факта, че Националната банка на Украйна трябваше да спре обмена на банкноти украински гривни в чуждестранни парични средства, за да бъдат защитени ограничените валутни резерви на Украйна. Вследствие на това кредитните институции в държавите — членки на ЕС, демонстрираха нежелание да извършват обмен заради ограничената конвертируемост на банкнотите украински гривни и експозицията на валутен риск. Някои държави членки обмислят въвеждането на национални схеми, които да подкрепят конвертирането на ограничен брой украински гривни за всяко лице, и целта на Комисията е да насърчи последователен подход към такива схеми. Схемите следва да предвиждат максимални граници от 10 000 украински гривни на човек без такси по официалния обменен курс, публикуван от Националната банка на Украйна. Продължителността на схемите следва да бъде най-малко три месеца.

Дата: 02.04.2022

Източник: Европейска комисия

Прочетено: 1969