02.05.2022

По думите му бизнесът още на 14 март е договорил с премиера създаването на работна група, но това не се е случило

бТВ Тази сутрин, 02.05.2022 г.

"Към този момент нямаме гаранции за компенсации за цените на тока", заяви Добри Митрев, председател на управителния съвет на Българската стопанска камара.

По думите му бизнесът още на 14 март е договорил с премиера създаването на работна група, която да търси устойчив механизъм за прогнозируеми цени на електрическата енергия, но това не се е случило.

"Уговорката за компенсации беше до 30 април. От вчера Компенсации за тока няма. Готвим се за протести, ако българското правителство не осъзнае огромната си роля", каза още Митрев. Той допълни, че икономиката на страната ще катастрофира.

"Ние сме на една и съща позиция с бизнеса. Когато става дума за подкрепа в подобни кризи няма как да се действа иначе освен да се търси държавна подкрепа", каза Пламен Димитров от КНСБ. Той допълни, че фирмите, които не могат да се справят трябва да имат възможност да потърсят подкрепа за май и юни месец. "Ресурси трябва да има до юни включително", коментира Димитров.

Според Митрев държавата е дала като компенсации за бизнеса много по-малко отколкото твърди Кирил Петков. "До момента сумата е в пъти по-малко. От 1 януари до 30 април са изплатени 1 млрд. и 400 млн. лева", каза Митрев.

Повече вижте във видеото.

Дата: 02.05.2022

Източник: bTV

Прочетено: 1097