15.05.2022

Предприетите действия за осигуряване на алтернатива от САЩ не срещат одобрение от "Дондуков" 2

Отпадане на акциза за част от горивата и електроенергията предвиждат управляващите. Утре те трябва да обявят пакет от мерки срещу инфлацията, за които са отделили между милиард и половина и и два милиарда лева.

За Жоро разликата в цената, на която е пълнил резервоара на колата си преди и сега, е двойна.

"Отпада акцизът върху електроенергията върху голяма част от типовете производство. Отпада акцизът за газа, което значи за метана. Всичко това е било позволено от евродиректива", обясни вицепремиерът Асен Василев.

За други горива се предвижда намаление на ДДС от 20 на 9% като антикризисна мярка за борба с инфлацията. Държавата ще продължи да изплаща и компенсации на бизнеса заради високата цена на тока и след края на месеца. Добрата новина, според финансовия министър е, че се очаква успокояване на инфлацията у нас, която в момента е в своите пикови стойности.

"Няма как, при условие, че цената на петрола се е вдигнала двойно, да кажем на бизнеса, че ще остане на старите цени на бензина и на дизела. Това няма как да стане", изтъкна Василев.

Предприетите действия за осигуряване на алтернатива на доставките на природен газ от Съединените американски щати от правителството не срещат одобрение от "Дондуков" 2.

"До този момент за съжаление ние нямаме информация какви са договорките със САЩ, какво ще се случи след юни месец и на каква цена. Както виждате българският бизнес буквално е изтръпнал. Едва преди 2 дни разбраха на каква цена на газа работят и произвеждат", коментира вицепрезидентът Илияна Йотова.

Според експертите намаляването на ставката на горивата не означава непременно по-ниски цени за потребителите. А макар и да са все още неизвестни, и бизнес, и синдикати имат свои виждания какви трябва да са мерките за справяне с инфлацията.

"Настояваме за възможност за дългосрочни решения на цените на енергоносителите, настояваме и да се запази компенсацията в по-дълъг период. Това, което беше досега, ние искаме да продължи не за месец май, не за юни, а дотогава, докогато това е необходимо", подчерта Мария Минчева от Българска стопанска камара.

"Минимум 20% от дохода трябва да бъде, за да може да компенсира вече нарасналата инфлация. Ситуацията вече не е такава, че да се надцакват кой е в НС и кой каква мярка е предприел. Ситуацията вече е въпрос на оцеляване", заяви Ваня Григорова от КНСБ.

Затова Жоро не вярва в уверенията, че енергийната и ценовата криза у нас, ще бъде овладяна.

"Газ от Америка ще вкарват...да де, ама сметките ми за газ са 700-800 лв от 200-300 лв. миналата година. Още тогава казаха, че няма да могат да захранят цяла Европа. Защо ни лъжат, че всичко ще е наред с газта?", каза той.

Очаква се първите танкери с газ от САЩ да пристигнат у нас през юни.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: БГНЕС

 

Дата: 15.05.2022

Източник: Bulgaria on air

Прочетено: 1036