26.05.2022

Пивоварите у нас намаляват производството на бира в пластмасови (РЕТ) бутилки, сочат данни от браншовата им организация.

"През 2021 г. пуснатите на пазара PET бутилки са 1206 тона по-малко в сравнение с количествата за 2020 г. През 2020 г. са рециклирани 44 на сто от пуснатите на пазара 7680 тона пластмасови бутилки за бира", казва Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите, цитирана от БТА. За миналата година делът на пластмасовите бутилки е 52%, а преди четири години е бил 60 на сто. Продажбите на бира в алуминиеви опаковки (кен) са с дял 23%, в стъклени бутилки - 21 на сто и в кегове - 4%.

По думите й, в световен мащаб 56 на сто от рециклираните пластмасови опаковки намират пазар при производителите на килими и дрехи. Нужни са пет бутилки за направата на един квадратен метър полиестерен килим, фланелка с размер XXL или за пълнежа на едно яке за ски. Полиестерните влакна от две пластмасови бутилки пък са достатъчни за изработването на една бейзболна шапка. "Стъклото със съвсем малко вторична обработка има много приложения - от създаване на декоративни плочки и материали до възстановяване на ерозирали плажове", допълни Радомирова.

За да насърчат разделното събиране, на сайта си от Съюза на пивоварите са създали интерактивен екокалкулатор, с който потребителят може да види спестените въглеродни емисии според това колко бутилки изхвърля разделно. Браншовата организация ще предостави безвъзмездно на общините във Велико Търново, Стара Загора, Хасково, Шумен и Лом специално изработените контейнери за разделно събиране на пластмасови бутилки.

Дата: 26.05.2022

Източник: в. Сега

Прочетено: 985