01.06.2022

Отпада таванът на помощта и се увеличава процентът на подкрепа, но се вдига долният праг.

Две седмици след направеното пред бизнеса обещание, правителството днес най-после одобри енергийните компенсации за бизнеса за месеците май и юни. На заседанието на Министерския съвет днес бе одобрена и промяна в параметрите на програмата, която трябва да компенсира небитовите потребители заради високата цена на тока.

Размерът на предвидената подкрепа по програмата за двата месеца е фиксирана сума на един MWh, изчислена на база на количествата активна електрическа енергия, върху която се начислява цена "задължение към обществото" за съответния месец. В сумата не е включен ДДС.

Компенсацията се изчислява като 80% от разликата между реалната средномесечна борсова цена за базов товар на сегмента "ден напред" на Енергийната борса за съответния месец и базова стойност от 200 лв./ MWh. Няма вече таван на помощта за един мегаватчас. Клиенти с цени на електроенергията под базовата или под изчисления размер на компенсацията не подлежат на подпомагане.

Действащата до април схема предвиждаше държавата да покрива 75% oт paзлиĸaтa мeждy peaлнaтa cpeднoмeceчнa бopcoвa цeнa нa ceгмeнтa "дeн нaпpeд" нa Бългapcĸaтa eнepгийнa бopca зa aпpил и 185.59 лв./МWh (cpeднa цeнa бaзoв тoвap нa пaзap "дeн нaпpeд" нa БHEБ зa юли 2021 г.). Таванът беше определен на 300 лева за мегаватчас.

Министерският съвет реши също да удължи и през месец май 2022 г. подпомагането на битовите потребители на природен газ. Програмата предвижда подкрепа с фиксирана сума на един MWh за компенсиране на битови клиенти на природен газ и потребители на топлинна енергия, предоставяна от топлофикационни дружества, използващи като основно гориво природен газ, които имат издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия с преобладаващ топлинен товар за битови нужди. Размерът на компенсацията е 70.90 лв./MWh.

 

Дата: 01.06.2022

Източник: Economic.bg

Прочетено: 1023