03.06.2022

ПРАЖКА ДЕКЛАРАЦИЯ

СЪВЕТ НА ПРЕЗИДЕНТИТЕ НА BUSINESSEUROPE

2-3 юни 2022 г.

 

Изправено пред последиците от войната в Украйна и все по-напрегната геополитическа ситуация, Чешкото председателство ще играе важна роля, за да върне Европа на пътя към сигурност, стабилност и просперитет. Четири седмици преди началото на Чешкото председателство на Европейския съюз Съветът на президентите на BusinessEurope се събра в Прага по покана на Конфедерацията на промишлеността на Чешката република. Президентите на 40-те федерации членки на BusinessEurope определиха своите приоритети за Чешкото председателство и подчертаха две направления на работа, изискващи приоритетно внимание по време на бъдещото чешко председателство. 

1. Подкрепа на Украйна и справяне с икономическите последици от войната за Европейския съюз 

Ние, президентите на BusinessEurope и членовете на неговите федерации, остро осъждаме нахлуването на Украйна от Русия. Твърдо вярваме, че ЕС трябва да защитава международното право и да направи всичко възможно, за да подкрепи Украйна и нейния народ. От първия ден на агресията ние стоим зад санкциите. Европейските компании предприемат необходимите действия, за да се съобразят с тези санкции, въпреки значителните икономически последици. 

Единството е от решаващо значение и ние очевидно ще продължим да стоим зад санкциите, които европейските институции считат за необходими в бъдеще. Тези санкции трябва да бъдат добре насочени и внимателно проектирани, за да запазят икономическата сила на Европа, която е нашият основен фактор за лост. Освен това публичните органи трябва да дадат ясни насоки за улесняване на спазването. 

Неотдавнашните спирания на доставките на руски газ за някои страни от ЕС подчертават неотложността от разработване на реалистична и работеща стратегия за диверсификация, ускоряване на интеграцията на европейския енергиен пазар и необходимостта от европейско единство и солидарност. 

Зелената сделка е важна част от отговора. Въпреки това, за да избегне влошаване на настоящата енергийна криза и да направи зеления преход икономически и социално приложим, ЕС се нуждае от координиран план за намаляване на енергийната зависимост на Европа, премахване на бариерите пред интегриран европейски енергиен пазар, разширяване на енергийните връзки, по-добро използване на нашите собствени мощности за производство на енергия, улесняват инвестициите във всички нулеви и нисковъглеродни енергийни източници и решения, необходими за прехода. 

Войната в Украйна изостри предизвикателствата, свързани с прекъсвания на глобалната верига за доставки, недостиг и скокове на цените на суровините. За да се приспособи към тази нова реалност и да изгради по-устойчива европейска икономика, ЕС трябва да приложи интелигентна индустриална стратегия. Развитието на отбранителния стълб на ЕС създава нови възможности за взаимодействие между публичния и частния сектор, включително за научни изследвания и иновации, с положителен ефект върху всички сектори на икономиката. 

В същото време ЕС трябва да следва амбициозна търговска политика, която може да отговори на последователни сътресения. Европейският съюз трябва да намали зависимостите и излагането на ненадеждни доставчици, да изгради коалиции с партньори с единомислие и да диверсифицира източниците на доставки. Разчитаме на чешкото председателство да насърчи отварянето на нови търговски и инвестиционни сделки за европейски компании по целия свят, ускоряването на ратифицирането на договорените двустранни споразумения за свободна търговия, като например с Меркосур, Мексико и Чили, и задълбочаването на търговските отношения с ключови международни партньори като САЩ и Обединеното кралство. 

Подкрепяме сътрудничеството със САЩ в Съвета за търговия и технологии (TTC) и оценяваме, че е постигнато „принципно споразумение“ относно нова рамка за трансатлантически трансфер на данни. Разчитаме на чешкото председателство да допринесе за неговото бързо финализиране и изпълнение. 

Както пандемията от COVID-19, така и войната в Украйна демонстрират значението на цифровата икономика, новите технологии и необходимостта от гарантиране на киберсигурност. Тясното сътрудничество с партньори, които споделят нашите ценности, е от съществено значение за ефективно реагиране на предизвикателствата на киберсигурността като кибератаки срещу ключови институции и инфраструктури. 

2. Адаптиране на средносрочните и дългосрочните политики на ЕС към новата реалност 

Докато инфлационният натиск в ЕС се дължи главно на нарастващите световни цени на енергията и храните, всички ние трябва да се пазим от такъв временен натиск, който повишава дългосрочните инфлационни очаквания. Вместо неустойчивото увеличение на заплатите да създава пагубна спирала на заплатите и цените, отговорът за укрепване на покупателната способност на хората трябва да бъде прилагането на проактивна програма за растеж, която подкрепя конкурентоспособността на европейските компании. Правителствата трябва да се справят с недостига на работна ръка и умения, които подкопават възстановяването, и да следват политики, които повишават производителността и иновациите, тъй като това е основата за устойчив просперитет и създаване на работни места. 

Отключването на пълния потенциал на нашия единен пазар, неговото развитие и ускоряване на неговата цифровизация е спешен въпрос. Разчитаме на чешкото председателство да инжектира много по-силна амбиция в справянето с бариерите на единния пазар, като върне свободното движение на стоки, услуги, капитали, хора и данни на върха на политическите приоритети. Всяко договорено предложение, подкрепящо зеления и цифровия преход, било то правилата за обща безопасност на продуктите, изкуствен интелект, споделяне на данни или за устойчиви продукти, следва да гарантира разпоредбите, които гарантират тези свободи. 

Няма време и пространство за правна несигурност, стандартни подходи и изработване на политики по обичайния начин. Всички средносрочни и дългосрочни политически мерки на ЕС ще трябва да вземат предвид новата реалност и принципите за по-добро регулиране трябва да се спазват стриктно. Ако европейските законодатели възпрепятстват иновациите и внедряването на нови технологии, ако натоварват прекомерно европейските компании на техния вътрешен пазар, ако не успеят да опростят и ускорят процедурите за разрешаване на инвестиционни проекти в ЕС, те възпрепятстват цифровия и зеления преход и подкопават създаването на работни места, както и усилията за реиндустриализация за увеличаване на нашата отворена стратегическа автономия. 

Разчитаме на чешкото председателство да играе ключова роля в надзора и да насочи различните законодателни предложения, с които ще се занимава, към работещи изисквания за компаниите, от правилата за корпоративно управление и надлежна проверка до предложения за 55-годишна възраст и законодателство за социална политика, например относно прозрачност на плащанията. Ние напълно подкрепяме целите, преследвани от тези инициативи, но имаме сериозни опасения относно някои разпоредби, които не отчитат настоящата кризисна ситуация и биха наложили прекомерни изисквания на компаниите. 

В един все по-несигурен и нестабилен свят, в допълнение към справянето с непосредствените предизвикателства пред мира и просперитета, Европейският съюз трябва да провери дали всички негови политически мерки помагат за постигане на стабилност и насърчаване на просперитета. Декларацията от Версай правилно подчертава значението на конкурентоспособността за по-стабилна икономика, изградена върху силата на европейския единен пазар.

Дата: 03.06.2022

Източник: BUSINESSEUROPE

Прочетено: 2468