20.06.2022

Над 100 предприятия, кооперации и неправителствени организации от България и чужбина и повече от 50 компании от конвенционалния бизнес участват в Европейския форум на субектите на социалната и солидарната икономика в Пловдив.  Десетото юбилейно издание бе открито от вицепрезидента на страната Илияна Йотова, еврокомисарят за работните места и социалните  права Никола Шмит, министрите Георги Гьоков, Иван Иванов и Христо Проданов и кметът Здравко Димитров. 

Социалният министър Георги Гьоков заяви, че форумът  тази година ще изведе на преден план също така  обвързаността на политиката по социалната икономика с образованието като даде изява на висшите училища от страната и чужбина. „Целта на тазгодишното издание е да утвърдим мястото на социалната икономика, като политика не само за министерството, но и да покажем нейния напълно хоризонтален характер, нейната универсиалност, важност и устойчивост“, заяви министърът.

Вицепрезидентът Илияна Йотова подчерта, че президентската институция е в непрекъснат контакт със социалните предприятия и кооперации в цялата страна и е наясно както с техните проблеми, така и с успехите им. Тя благодари на Националния съюз на трудово-производителните кооперации за свършеното през последните годините.

Еврокомисарят за работните места и социалните права Никола Шмит похвали страната ни за плана за развитие на социалната икономика и съобщи, че през следващата година ЕК ще излезе с общи насоки, които да насърчат социалната икономика на всички нива в съюза. По думите му европейските инситтуции работят за изготвяне на обща правна рамка, която да подкрепи социалните предприятия в тяхното развитие, за повече инвестиции в тези предприятия и за разширяване на мащаба на социалната икономика, като тя се свърже с образованието и обучението.

От своя страна кметът Здравко Димитров изтъкна, че Община Пловдив има много добре развита социална политика и отлично развита мрежа от социални услуги, а Социалното предприятие за хора с увреждане е един отличен пример за създадените условия от местната власт, за пълноценен труд на уязвимите групи.

“Европейският форум за социална икономика тук в Пловдив чества своето десето издание и се развива добре, но ние също сме предоставили 12 милиона евро от ЕК и 22,5 милиона евро от Европейския социален фонд за развитие на социалната икономика", подчерта още еврокомисарят Шмит и добави, че тяхната цел е за се създаде едно справедливо и приобщаващо общество. 

Близо 260 хиляди безработни от уязвимите групи на пазара на труда са започнали работа в резултат на дейността на Центровете за заетост и социално подпомагане в периода от  2015 до 2021 г.  Това съобщи директорът на Регионалната служба по заетостта в Пловдив Фани Николова по време на Десетия юбилеен европейски форум на субектите на социалната и солидарна икономика. 

Огромната част от тях вече са на реалния пазар на труда. 

Близо 13 хиляди  са насочени от към обучения, а около 63 000 безработни са получили други услуги за активно поведение на пазара на труда. Услугите "Лице в лице" се предоставят по проект на Министерството на труда и социалната политика в партньорство с Агенцията по заетостта и Агенцията за социално подпомагане. Бюджетът на проекта е в размер на 59 млн. лв.

Най-големият социален форум в Пловдив ще продължи до 23 юни.

Дата: 20.06.2022

Източник: БНР

Прочетено: 841