24.06.2022

Според експерти актуализацията е проблемна в частта с повишаването на пенсиите

Актуализацията трябва да бъде гласувана окончателно от депутатите следващата седмица. Партиите са направили над 50 предложения за промени между двете четения. Ще се събере ли мнозинство или мерките срещу инфлацията се отлагат?

Според експерти актуализацията е проблемна в частта с повишаването на пенсиите.

"Добавката от 60 лв. при всички случаи би следвало да бъде изнесена от компонентите, които формират пенсионното плащане и да стане като социално плащане. Иначе 10-те процента БСК не оспорва, че следва да бъде увеличението", заяви Щерьо Ножаров, икономически съветник към БСК.
Партиите са категорични – пенсиите трябва да бъдат осъвременени.

"Промените, които до този момент са настъпили и това, което съгласувахме с останалите колеги, не са толкова големи, че да има някакви разриви сериозни", каза Любомир Каримански, председател на бюджетната комисия.

"Очертава се да има извънредни заседания следващата седмица и е много възможно да може да приемем актуализацията и колегите от НОИ да имат няколко дни, които са им нужни за финални изчисления, така че да могат да се вдигнат пенсиите от 1 юли", отбеляза Пламен Шалъфов.

"Не очаквам политическите сили, особено след като стана доста по-ясна политическа обстановката, да рискуват да не мине бюджетът, защото това ще подложи под риск увеличените социални плащания към твърде много хора, които имат навика и да гласуват", коментира Георги Ганев от ДБ.

"От групата на "Възраждане" категорично ще подкрепим всичко, което се отнася до социалната политика и вдигането на пенсиите. За огромно съжаление вдигането на пенсиите на фона на инфлациите е проформа", смята Цончо Ганев от "Възраждане".
БСП обаче очаква, че бюджетът ще бъде бламиран или засипан с предложения, за да стане неизпълним.

"Ако до утре не бъде приет законът за ДОО, скъпи пенсионери, няма да имате увеличение на пенсиите от 1 юли, за което изразявам съжаление. Хвърлихме всички усилия. Ето тези - "Възраждане", ИТН, ДПС и ГЕРБ, няма да приемат навреме актуализацията", заяви Корнелия Нинова вицепремиер и министър на икономиката в оставка.

"Имаме направени предложения. Ще ги защитаваме и те гарантират парите, свързани с доходите на българските пенсионери, свързани със защита на най-уязвимите групи на нашето общество, ще бъдат подкрепени", каза Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ.
От ДПС пък имат предложения за по-високи заплати в общинската администрация и в сектор сигурност

"Ще видим точно с какъв процент. Около 20% засега като че ли се оформя", отбеляза Петър Чобанов от ДПС.
Нагласите са ремонтът на бюджета да е факт до края на месеца. 

Дата: 24.06.2022

Източник: bTV

Прочетено: 796