11.07.2022

ДО:           

ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ

СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ

ВСИЧКИ ЗАИНТЕРЕСОВАНИ ЛИЦА

           

Изх. № 18/11.07.2022г.

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

От

заинтересувани организации от горския сектор

 

УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕЗИДЕНТ,

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА МИНИСТРИ,

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ,

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА МЕДИИТЕ,

 

На фона на тежката икономическа криза и ефектите от войната в Украйна сме свидетели на още една война – срещу Българската гора и хората, свързани с нея.

Въпреки становищата на:

Учените от Лесотехнически Университет, София и Института по гората към БАН;

Държавните институции в лицето на експерти от Министерство на земеделието и Изпълнителна Агенция по горите и върховния спомагателен орган – Националния съвет по горите;

Бизнеса, чрез Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост, Българска камара на химическата промишленост, Браншова камара на целулозно-хартиената промишленост, Българска стопанска камара, Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, Българска търговско-промишлена палата, Асоциация на индустриалния капитал в България, Асоциация на Българските преработватели на дървесина и Сдружение с нестопанска цел на горскостопанските фирми;

не се отменят заповедите 49-398/16.09.2021 г. и РД 49- 195/21.05.2021 г. на министъра на МЗХГ, който са доказано необосновани и не са в интерес на българската гора и българското общество.

Точно обратно – група „зелени“ депутати са внесли проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за водите. Отново на основание популистки твърдения без научни доказателства на лица и организации без какъвто и да е производствен опит и професионални умения се предлагат още значими ограничения за стопанисването на горите, извън смисъла на Закон за горите, добрите лесовъдски практики и Наредба 3 на МОСВ. Предложеният ЗИД е без оценка на въздействие, без обосновани мотиви и без обществени консултации.

Лесовъдството в България винаги е имало ясна екологична насоченост и се основава на най-съвременните тенденции в европейското горско стопанство. Вече 120 години българските гори се управляват на основание актуални Горско-стопански планове, съгласувани с отговорните институции, след проведено обществено обсъждане, които са достъпни за всеки гражданин на интернет страницата на ИАГ. Горското стопанство на страната е пример за устойчиво управление на природните ресурси, както нито един друг сектор.

 

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Отново призоваваме да се обединим около важните решения за развитието на държавата и българската гора, приети от Научно–техническата конференция: „Проблеми и перспективи на горското стопанство, дървообработващата и мебелната промишленост в България“ провела сe на 16.06.2022 г. в с. Чифлик, Община гр. Троян, както следва:

  1. Да бъде срочно направена организация и да бъде реализирана Национална горска инвентаризация (по чл.17 от ЗГ), по хармонизирани с ЕС методи, която да даде точна информация за горско – дървесния ресурс на страната. Според някои експерти годишният прираст от 14 млн.м3 е занижен. Експертната оценка сочи, че реалните стоящи запаси в горите на страната също са подценени поне с 10%.
  2. Дърводобивът е най-слабото звено в горско-стопанската верига. Ето защо следва да се търсят възможности за модернизацията и механизацията му, чрез подходящи финансови стимули по механизмите на различните фондове и програми на ЕС. Също така са нужни програми за обучение на оператори за работа в горите. Не на последно място е разширяване на приложението на дългосрочни договори за работа в горите, което ще насърчи предприемачите да инвестират в тази дейност.
  3. Научно обосновано е плавно увеличаване добива на обла дървесина от горите ни, поне на нива средни за държавите в ЕС, т.е. при съотношение ползване/прираст около 75%. Съгласно основополагащ документ за горското стопанство у нас - „Стратегически план за развитие на горския сектор 2014-2023 г.“ такова увеличение е оправдано поради спецификата на горските ресурси у нас. Колкото е по-развита икономически е съответната държава, толкова е по-високо нивото на устойчиво ползване на възобновимите ресурси като горите. У нас това съотношение е под 50 %, т.е. реално се усвояват по-малко от половината от произведената дървесна маса от горите в страната на годишна база. Противно на насажданите популистки твърдения, нарастването на съотношението ползване/прираст ще доведе до повишаване на годишния прираст на горите, т.е. по-големи нива на поглъщане на СО2 в горските територии. Отделно ще е налице по-значимо предлагане на обла дървесина на пазара, респ., нормализиране цените и запазване конкурентоспособността на българските фирми от горскопромишления комплекс на международния пазар.
  4. Нужни са още значителни инвестиции за изграждане и поддръжка на подходяща пътна инфраструктура в горските територии. Тя гарантира не само опазването на горите но е задължително условие за разширяване практиките на модерен, безопасен и механизиран дърводобив. Всички експерти в горския сектор са единодушни, че ръчния труд в горите няма бъдеще.
  5. Отпадане на всички ограничения за добив, наложени извън Закон за горите и съответните Наредби, с цел обективно прилагане на устойчивото управление горите, в т.ч. отмяна на Заповед 49- 398/16.09.2021 г и на Заповед РД 49-195/21.05.2021 г. на министъра на земеделието, които противоречат на горскостопанската наука и действащата нормативна уредба.
  6. Разширяване на публичността и предвидимостта в сектора. Това включва запознаване на обществото с дейността в горите и фактите за състоянието им, в противовес на популизма и фалшивите новини, носещи се в публичното пространство и имащи за цел да защитават неясни интереси. Популяризиране на дървесината като материал на бъдещето и с изключителна важност за кръговата икономика.
  7. Отхвърляне на проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за водите, внесен на 06.07.2022.

Приложение: 1. Изводи и предложения от Научно–техническата конференция „Проблеми и перспективи на горското стопанство, дървообработващата и мебелната промишленост в България“ провела сe на 16.06.2022 г. в с. Чифлик, Община Троян

2. Писмо от Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост, Българска камара на химическата промишленост, Браншова камара на целулозно-хартиената промишленост, Българска стопанска камара, Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, Българска търговско-промишлена палата, Асоциация на индустриалния капитал в България, Асоциация на Българските преработватели на дървесина и Сдружение с нестопанска цел - на горскостопанските фирми

 

С уважение:

Представителите на:

СНЦ „СЪЮЗ НА ЛЕСОВЪДИТЕ В БЪЛГАРИЯ“ – проф. д-р Иван Палигоров

БРАНШОВА КАМАРА НА ДЪРВООБРАБОТВАЩАТА И МЕБЕЛНАТА ПРОМИШЛЕНОСТ В БЪЛГАРИЯ, проф. д-р Васил Живков

БРАНШОВО СДРУЖЕНИЕ НА ПРАКТИКУВАЩИТЕ ЛЕСОВЪДИ И ГОРСКИ ПРЕДПРИЕМАЧИ „БУЛПРОФОР“: Инж. Антоний Стефанов

АСОЦИАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛЗВАТЕЛИ НА ДЪРВЕСИНА, Красимир Дачев

ФОРЕСТ БГ - БРАНШОВА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ФИЗИЧЕСКИ И ЮРИДИЧЕСКИ ЛИЦА, ИЗВЪРШВАЩИ ДЕЙНОСТИ В ГОРСКИЯ СЕКТОР    В БЪЛГАРИЯ – инж. Явор Цегриловски

 

От името на ВНОСИТЕЛИТЕ

КРАСИМИР ДАЧЕВ

АСОЦИАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛЗВАТЕЛИ НА ДЪРВЕСИНА

 

 

Дата: 11.07.2022

Източник: БКДМП, АБПД

Прочетено: 767