19.07.2022

Европейската комисия не очаква тръбопроводът "Северен поток 1" да бъде рестартиран след годишната му 10-дневна поддръжка, която е планирана да приключи в четвъртък (21 юли), съобщи "Уолстрийт джърнъл", цитирайки европейския комисар по бюджета и администрацията Йоханес Хан.

"Работим върху предположението, че "Северен поток 1" няма да се върне към работа", е казал Хан пред репортери в Сингапур, според финансовото издание.

Коментарите на Хан идват, след като по-рано във вторник Ройтерс съобщи, че руският "Газпром" е казал на клиентите си в Европа, че не може да гарантира доставки на газ поради "извънредни" (форсмажорни) обстоятелства, засилвайки опасенията в Европа, че Москва може да не рестартира газопровода "Северен поток 1" в четвъртък.

Вчера първият дипломат на ЕС Жозеп Борел каза, че блокът трябва да се подготви за спиране на газа, като увери, че ЕС е готов за всички сценарии.

Също вчера ръководителят на Международната агенция по енергетика (МАЕ) Фатих Бирол предупреди, че Европа трябва да предприеме незабавни стъпки за намаляване на потреблението на газ преди зимата, призовавайки правителствата да ограничат използването на климатици и да започнат да продават газ на търг за промишлеността или в противен случай рискуват нормиране на синьото гориво (ограничаване на предлагането на газ) през най-студените месеци.

Междувременно цената на газа в Европа на нидерландския газов хъб TTF се повишава в рамките на деня обратно над 164 евро за мегаватчас, след като вчера отстъпи до ценово дъно около 154,50 долара.

Дата: 19.07.2022

Източник: Българско национално радио

Прочетено: 563