28.07.2022

Председателят на Управителния съвет на Българската стопанска камара (БСК) Добри Митрев и новоизбраният ръководител на Националния статистически институт (НСИ) доц. д-р Атанас Атанасов проведоха работна среща в НСИ.

По време на срещата бяха обсъдени възможностите за по-добро сътрудничество между двете институции. Бяха коментирани съвместни инициативи, в които да бъдат включени регионалните структури на БСК и Териториалните статистически бюра. Предложени бяха и възможности за по-доброто взаимодействие на браншовите организации с българската статистика.

Сред дискутираните теми бе и сериозният проблем с информацията за образуваните отпадъци и потреблението на води, както и координацията на НСИ и Изпълнителната агенция по околна среда. Според експерти в БСК, координацията трябва да бъде подобрена, предвид липсата на информация за налични отпадъци, които могат да бъдат преработвани, за да се стимулира кръговата икономика.

“Вярвам, че сътрудничеството на двете организации е от полза за цялото общество, защото без вашите точни статистически данни устойчивото развитие на икономиката е невъзможно”, каза Добри Митрев и благодари за поканата и готовността за диалог с бизнеса, още в първите дни от встъпването в длъжност на новия председател на НСИ.

Днешната среща е първа от поредицата срещи на доц. д-р Атанас Атанасов с представители на работодатели и синдикати.

Дата: 28.07.2022

Източник: БСК

Прочетено: 876