06.08.2022

С още 30,6 млн. лв. фирмите ще могат да внедрят модерни ИКТ решения

Общо 200 млн. лв. ще инвестира Министерството на иновациите и растежа в изграждане на ВЕИ мощности и съоръжения за производство и съхранение на енергия до 1 MWh за бизнеса. С мярката ще бъдат подкрепени МСП и малки дружества със средна пазарна капитализация от целия икономически спектър с изключение на секторите „Селско, горско и рибно стопанство“ и „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“. С въвеждането на вътрешни системи за производство на електроенергия за собствено потребление ще се постигне по-голяма енергийна независимост на компаниите. 

Процедурата за финансиране на фотоволтаици и батерии е една от трите по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), които предстои да бъдат отворени до края на годината. 

По друга мярка с 30,6 млн. лв. фирмите ще могат да внедрят модерни ИКТ решения за подобряване на управленските, производствените и логистичните процеси. Ще се стимулира и повишаването на информационната и киберсигурността. Мярката ще стартира през септември и ще е насочена към МСП от всички сектори без „Селско, горско и рибно стопанство“, „Добивна промишленост“, „Строителство“, „Образование“ и „Социална дейност“. Причината е, че средства за тях са заложени в други европейски програми и проекти. 

По Националния план се предвиждат още инвестиции в научноизследователска, развойна и иновационна дейност, включително демонстрация на технологии, прототипиране, управление на интелектуалната собственост и др. Те ще са по процедурата „Финансиране на иновативни предприятия, получили „Печат за качество“ по конкурсите на Европейския съвет за иновациите. Общият й бюджет е 118 560 000 лв., а бенефициенти ще бъдат малки и средни предприятия. Ще могат да се възползват и чуждестранни дружества, изпълняващи проекти на територията на България в партньорство с други компании и/или научноизследователски организации и висши училища. Очаква се насоките за кандидатстване по мярката да бъдат публикувани през септември.

 

Дата: 06.08.2022

Източник: Министерство на иновациите и растежа

Прочетено: 1045