19.08.2022

Успяхме да договорим слот за разтоварване в Турция на конкурентна цена и това ни позволи да приемем офертата на Cheniere за доставка на един танкер втечнен природен газ за м. октомври. Това обяви пред журналисти министърът на енергетиката Росен Христов, час след като изтече срокът за потвърждаване на офертата на американската компания от българска страна. Министър Христов поясни, че с този танкер се покрива около една трета от потреблението на страната за месеца. Още една трета ще бъде осигурена с доставка от Азербайджан. За последната една трета предстои да бъдат търсени варианти.

Има интерес за доставки от страна на турски компании, идната седмица започват и разговори за увеличаване на количествата от Азербайджан – така министър Христов разясни вариантите за осигуряване на липсващите количества за м. октомври и занапред.

Поради факта, че за ноември и декември не са договорени слотове за разтоварване на конкурентни цени, възможностите за доставка на още два танкера през тези месеци са отказани. Не е валидна и опцията за нови четири танкера в началото на следващата година.

Оттук нататък усилията ни ще бъдат насочени към сключването на средносрочни договори, които да покрият потреблението през предстоящия зимен период, поясни енергийният министър. Предпочитан е тръбният газ, тъй като по този начин се осигурява по-добра устойчивост на снабдяването. По думите на министър Христов наличен газ в момента има на пазара, притеснителна обаче е тенденцията за ръст в цената му. Като възможен дългосрочен вариант Министерството на енергетиката разглежда и евентуално участие в търговете за разпределяне на слотове за 2024 г. на терминала на гръцкия остров Ревитуса. Ако успеем да договорим това, ще закупим и втечнен газ, какъвто има в момента, каза енергийният министър.

Дата: 19.08.2022

Източник: Министерство на енергетиката

Прочетено: 588