02.09.2022

Преслав Бобев е председател на Европейската асоциация на дигиталните експерти (EURODEA) и Global Partnership Director на Digital4 Foundation. През последните 15 години той е организирал повече от 150 конференции и бизнес форуми. Водил е делегации на най-високо правителствено ниво в 90 държави в цял свят. Сред тях са и едни от най-предизвикателните политически и икономически такива, като Либия, Иран, Куба, Мавритания, Афганистан, Пакистан и много други.

Г-н Бобев, Digital4 събитията се радват на голям интерес и посещаемост в цялата страната, a сега предстои най-голямо събитие за годината - Digital4Plovdiv. Какво сте подготвили за посетителите?

И тази година екипът на Digital4Plovdiv няма да изневери на собствените си високи стандарти да прави най-голямото събитие в България за онлайн маркетинг и търговия. Дори твърдя, че тази година уверено ще излезем извън рамката на е-комерс конференция. Подготвили сме много по-мащабна и богата програма, над 50 лектора и презентации, които ще се провеждат в 3 зали едновременно. По традиция ще раздадем за четвърти път наградите DigitalStars и ще отличим и поощрим най-добрите млади дигитални маркетолози на България.

Ще има лаундж зони за приятното прекарване на всички гости с кетъринг и напитки. И най-голямата изненада – тази година Digital4Plovdiv ще представи изключително интересна експо зона, която ще е два пъти по-голяма от миналогодишната.

Споменахте, че ще има експо зона. Какво ще могат да видят посетителите там?

Да, така е. DiTech Expo ще представи малко повече от 30 компании със собствени изложителски щандове. Най-важното, което трябва да отбележим е, че DiTech Expo ще е със свободен вход за всеки, който желае да го посети. Сред изложителите по традиция ще видим утвърдени на българския пазар компании и брандове, които от години припознават Digital4Plovdiv, като събитие с изключителна стойност и възможности за лични срещи с партньори и клиенти. Също очакваме с нетърпение да видим компании, които ще представят изключително нови продукти и услуги без аналог в България до този момент.

Срещите и разговорите с изложителите ще допълним с дигитално изживяване, което ще предостави много изчерпателна информация и съдържание, които гостите могат да достъпят през телефона си, както и възможност за бърза и лесна размяна на контакти, и информация един с друг.

Вие общувате с голям процент от бизнеса, не само у нас, но и по света. Какво е отношението на компаниите към дигитализацията според Вас?

Всички чуваме, виждаме и усещаме в ежедневието ползите на дигитализацията. Бизнесът ни залива с дигитални решения и улеснения в услугите, които ни предлага. В България едва ли има останала дори малка част от бизнеса, която все още да не осъзнава ползата и нуждата от дигитализиране на собствените си процеси. Наблюдаваме тази тенденция дори в сектори като земеделието, които ясно осъзнават, че дигитализацията вече не е въпрос на избор, а по-скоро на пазарно оцеляване и успех. Работата ми е свързана с често пътуване по света. Всеки месец посещавам държави в Африка и Азия, ако мога така да се изразя – страни с по-нисък диапазон в икономическото си развитие. Срещам се, както с представители на администрацията, така и на бизнеса. Напредъкът в последните няколко години е изключителен. Виждам държавни политики, стимули и желание на предприемаческия сектор в така наречените развиващи се държави, да се свържат с останалата част от Света и да правят бизнес. Често в разговори с приятели и партньори тук в България, и Европа разказвам за Африка, и невероятните бизнес възможности, които се увеличават с развитието, и внедряването на дигитализацията в двете страни. С гордост и задоволство мога да кажа, че в EURODEA, която по същество и замисъл е Асоциация на Европейските Дигитални Експерти приемаме все повече членове от Африка и Азия.

Вие имате богата експертиза при организирането на мащабни бизнес форуми по целия свят. Опитът натрупан там помага ли ви при работата тук?

Нека първо отбележа, че опитът и експертизата, към които ме връщате, са придобити в държави с по-скоро предизвикателен икономически и политически профил. Мога да изброя такива, като Иран, Либия, Куба, Узбекистан, Киргизстан, Пакистан, почти цяла Африка, всички бивши Съветски републики и централна Азия. Държави, в които свободата и мащаба за правене на бизнес по-скоро се определят от техните правителствата. Попадал в съм в ситуации, които правят някои от препятствията ми в България да изглеждат дори забавни.

Винаги съм смятал, че опитът е най-ценният ресурс на един професионалист. Едно от ключовите неща, които научих е да приемам спокойно повечето предизвикателства и стресови ситуации, които предлага професионалното ми ежедневие. Вярвам, че успявам да предам това спокойствие и на екипа си. Организирането на събитие от мащаба на Digital4 е сериозен и не лек процес, за да се получи, това което нашите гости познават и винаги очакват. Вярвам, че всеки може да постигне резултата откъм логистична и организационна гледна точка, но най-големият успех за себе си и екипа ми отчитам в атмосферата, която създаваме за нашите гости по време на всяко събитие.  

Как оценявате условията за правене на бизнес у нас спрямо другите държави, в които сте работили?

Не бих казал, че е лесно, но намирам България за все по-перспективно място за правене на бизнес. Разбира се, че има какво да желаем и да подобряваме, но определено сме в горната половина, ако мога така да се изразя. Като пример могат да бъдат посочени много хора, които са градили кариера и са правели бизнес извън България, но решават да се върнат тук. И това не е защото нещо навън се е променило или вече са станали нежелани в чужбина. Напротив. Аз вярвам, че човек се връща, когато е достатъчно успял и се чувства уверен в успешното си професионално развитие тук. Виждам голям подем в развитието на стартъп компании именно в България. Виждам, че много хора вече не смятат, че трябва задължително да са в София, за да печелят добре и да градят успешни кариери.

Новите поколения говорят по няколко чужди езика. Пътуват повече и по-лесно, а в същото време все повече хора работят от вкъщи без това да се отразява по какъвто и да е начин на динамиката на работата им. Както във всяка европейска страна, така и тук, младите по-трудно си дават сметка за възможностите и свободата да правят кариера и бизнес у нас. Това, което тук приемаме за даденост е абсолютен лукс, а често и почти невъзможно другъде.

***

Сред партньорите на Digital4Plovdiv са Община Пловдив, Арбитражният съд при Българска стопанска камара, Българската Е-комерс асоциация, Българската Финтех асоциация и Европейската асоциация на дигиталните експерти.

В резултат на доброто партньорство с Арбитражния съд при БСК, организаторите на Digital4Plovdiv предоставят специален код за отстъпка от цената на билетите за всички членове на БСК. Кодът за отстъпка е BSKD4P10.

Дата: 02.09.2022

Източник: БСК

Прочетено: 1254