09.09.2022

Днес чешкото председателство на Съвета на ЕС ще проведе извънредна среща на енергийните министри, за да обсъди спешни мерки за смекчаване на изключително високите цени на енергията. Драматичното влошаване на ситуацията на пазарите на газ и електроенергия излага голям брой европейски компании на непосилни цени на енергията. Много предприятия в цяла Европа планират или вече са започнали да намаляват производството или дори спират цели производствени линии. Тази ситуация също така изостря разликата в цените на енергията спрямо глобалните конкуренти на ЕС, което засяга конкурентоспособността на много европейски сектори.

Президентът на BusinessEurope Фредрик Першон каза:

„Справянето с рязко нарастващите цени на енергията и намирането на начини за смекчаването им е спешен въпрос за оцеляване както за европейските индустрии, така и за домакинствата. Компании от всякакъв размер са засегнати от тежестта на продължаващата енергийна криза. Приветстваме импулса за бързо приемане на спешни мерки на ниво ЕС. Координираните европейски действия са изключително важни. Изключително важно е спешните мерки да са временни, да се следи отблизо тяхното въздействие и да се коригира, ако е необходимо. Вариантите на масата са широкообхватни интервенции и са оправдани само поради изключително изключителните обстоятелства. Европа трябва да се върне към нормалното функциониране на енергийния пазар възможно най-скоро. Това е единственият начин да създадем условия компаниите да инвестират в зеления преход.“

За да се върнем към пазарно „равновесие“ възможно най-скоро, по-важно от всякога е да се предприемат подходящи мерки както от страна на търсенето (напр. пазарни стимули за намаляване на търсенето на газ и електроенергия, енергийна ефективност), така и от страна на предлагането (напр. внедряване на възобновяеми, ядрени, нисковъглеродни енергийни източници, производство на европейски природен газ, диверсификация на външни доставчици), като същевременно се развиват мрежите и междусистемните връзки, необходими за избягване на подобна ситуация в бъдеще.

Дата: 09.09.2022

Източник: BusinessEurope

Прочетено: 1762