13.09.2022

Е-кономика, 12.09.2022: д-р Щерьо Ножаров и Нено Ненов

Повечето български фирми и битови потребители остават на спот пазара. България е може би единствената държава в ЕС с такова голямо количество на битовите потребители, които са зависими от цената “ден напред”, а не са с дългосрочни договори.“ Това коментира д-р Щерьо Ножаров, икономически съветник на Българската стопанска камара. Според госта, бизнесът има нужда от подкрепа, тъй като предприемачите в другите страни имат конкурентно предимство заради дългосрочните договори. Ножаров коментира наблюдаваното успокояване на цените на енергийните пазари. Според експерта обаче, остава трудно прогнозирането на цените за зимата. 

Втората част на предаването е посветена на финансите във футбола. Според финансовият анализатор Нено Ненов, трансферите за летните месеци възлизат на 5 милиарда долара. Сумата е сходна на тази през 2018-та година, което показва завръщане към предпандемичните нива. 

“Въпреки всичко, не станахме свидетели на грандиозен трансфер, който да надхвърли психологичната граница от 100 милиона евро” - споделя още Ненов. Гостът коментира кои държави захранват със спортисти европейските отбори, както и трансферните сделки в България. 

В този епизод на предаването беше разгледан и новия казус в Италия, станал причина за обществен дебат в страната. Притиснати от високите цени на енергията, италианците са изправени пред въпроса, дали да се наслаждават на храната, или да пестят от газ. Според някои, изключването на котлона при достигане на определена температура позволява храната да бъде приготвена с по-малко енергия. За други обаче, този метод компрометира качествата на приготвянето ястие.  

Повече информация и целите разговори може да гледате във видеото

Дата: 13.09.2022

Източник: euronewsbulgaria

Прочетено: 858