16.09.2022

Националният съвет за тристранно сътрудничество между държава, работодатели и синдикати е стигнал до съгласие на заседанието си в петък линията на бедност за 2023 г. да бъде вдигната до 504 лева.

Линията на бедност определя групата на хората, ползващи се от социално подпомагане.

По думите на служебния социален министър Лазар Лазаров, който председателства заседанията на Тристранката, това повишение е 22% спрямо настоящия размер на линията на бедност и представлява най-високото увеличение през последните години откакто се прилага този механизъм.

"Считаме, че с това увеличение се покриват изцяло натрупаните в момента инфлационни процеси. Според официалната статистика инфлацията през август 2022 спрямо август 2021 е 17,7%, но това сравнява само тези два месеца. Средногодишната инфлация е 11,7%. Следователно с тези 22% ръстът на линията на бедност значително изпреварва инфлационните процеси", коментира министър Лазаров.

От най-големия синдикат у нас КНСБ са против сегашното решение, тъй като според тях това увеличение на прага на бедност не е достатъчно голямо.

"КНСБ не подкрепи размера на линията на бедност от 504 лева от началото на следващата година, защото тя е резултат на методика, която ние настояваме от доста време да бъде ревизирана. Оценяваме факта, че служебният кабинет е в положение, в което трябва да транспонира настоящите наредби, но по тази методика не отчита инфлацията в малката потребителска кошница, а това са тези стоки, които хората около линията на бедност най-често купуват", заяви Любослав Костов от КНСБ, аргументирайки позицията на синдиката.

Според него линията на бедност следва да е 541, а не 504 лева, ако се използва обновена методика за пресмятане на този инструмент.

От другия водещ синдикат - КТ "Подкрепа" подкрепят обявеното повишение на прага на бедност, но с изрично условие - следващият редовен кабинет трябва да ревизира методиката, по която се изчислява показателят.

"Подкрепихме увеличението на 504 лева с ясното съзнание, че бурните инфлационни процеси по някакъв начин трябва да се отразят на линията на бедност. Но това налага промяна в методологията, каквато служебното правителство не би могло да извърши. Така че това наше искане ще бъде поставено пред следващото редовно правителство, тъй като то ще има достатъчно време, за да промени тази методология", заяви Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

Представителите на работодателските организации също подкрепиха вдигането на линията на бедност.

"Имаме коментари по методиката, но в крайна сметка сме оценили, че това, което бе представено от Министерството на труда и социалната политика напълно отговаря на методиката, която бе изменена през миналата година, за да се използва един по-обективен и по-всеобхватен критерий. В този смисъл ние подкрепихме повишаването на линията на бедност като една необходима и правилна стъпка", представи позицията на работодагелите Мария Минчева, зам.-председател на  БСК.

 

Дата: 16.09.2022

Източник: в. Класа

Прочетено: 193