29.09.2022

Писмо на BusinessEurope до председателя на Европейската комисия Урсула фон дел Лайен

Критичната ситуация на европейския енергиен пазар и прекомерно високите цени на енергията все повече засягат милиони европейски домакинства и предприятия. С увеличението на цените, достигащо до двуцифрени или дори трицифрени числа, рязко нарастващите сметки за енергия имат пряко въздействие върху жизнеспособността на бизнеса в Европа и цялата икономика.

Настоящото състояние на високи цени на газа и електроенергията крие непосредствен риск от производствени загуби и спиране на хиляди европейски компании. Оценките показват, че 70% от производството на торове в Европа е спряно или забавено, докато 50% от общия капацитет за алуминий е загубен. Съществува реална опасност предприятията, и по-специално енергоемките отрасли, да се преместят за постоянно извън Европа, което драстично ще увеличи нашите зависимости от трети държави и ще доведе до загуба на конкурентоспособност и работни места.

Спешното намиране на начини на ниво ЕС за смекчаване на въздействието на осакатяващите цени на енергията, пред които е изправен европейският бизнес, е въпрос на оцеляване. Добре разработените спешни мерки трябва да се прилагат строго временно, да се наблюдават отблизо и да се коригират, ако е необходимо.

Пакет от 14 септември: необходими първи стъпки

BusinessEurope вярва, че този първи пакет от спешни интервенции на енергийния пазар е необходима първа стъпка. Предложението за намаляване на търсенето на електроенергия заедно с допълнителни мерки за енергийна ефективност и гъвкавост на търсенето ще помогне за възстановяване на баланса между търсенето и предлагането и ще гарантира, че всички участници, а не само предприятията, са ангажирани с облекчаване на енергийната криза.

Ако бъдат въведени, предложените „инфрамаргинален таван на приходите“ и „вноска за солидарност“ трябва да бъдат изменени, за да останат пропорционални и да не компрометират способността на секторите да инвестират в декарбонизация и да снабдяват европейския пазар.

Например, „инфрамаргиналния таван на приходите“ трябва да се прилага за действително спечелените приходи и да не засяга енергията, продадена чрез дългосрочни договори и споразумения за закупуване на електроенергия (PPA), тъй като те са ключови оставащи инструменти за хеджиране. Също така е важно да се поддържа единен таван на ниво ЕС, за да се запази вътрешният пазар на едро.

По отношение на временната „солидарна вноска“ е важно например да се използва представителен набор от исторически печалби, по-специално с възможността да се изключи 2020 г., когато секторът беше силно засегнат от пандемията от COVID. Освен това, за да се ограничи отрицателното въздействие върху бъдещото инвестиционно доверие на фирмите, приносът трябва да обхваща само наистина извънредни „прекомерни“ печалби. Вярваме, че това изисква праг над предложеното в момента увеличение от 20% над тази историческа средна стойност на облагаемите печалби.

В тези два случая е жизненоважно новосъздадените приходи за правителствата да бъдат равномерно и бързо преразпределени между уязвимите домакинства и всички предприятия, изправени пред непоносими разходи за енергия през предстоящата зима.

Спешно са необходими повече действия за облекчаване на европейските предприятия

Пакетът от 14 септември не е достатъчен, за да смекчи въздействието на високите цени на енергията върху европейския бизнес. За да се предотвратят по-нататъшни производствени загуби, рамката за държавна помощ на ЕС трябва да бъде допълнително коригирана, за да позволи временно на държавите-членки да предоставят така необходимата помощ на засегнатите предприятия.

Това включва удължаване на Временната рамка при кризи (TCF) и определяне на по-малко ограничителни критерии за допустимост за компенсиране на енергийните разходи. Разширяването на списъка с допустими сектори за компенсиране на непреки разходи съгласно насоките за държавна помощ на ETS и по-активното използване на резерва за пазарна стабилност на ETS са еднакво важни за облекчаване на европейската индустрия.

Освен това политиците трябва спешно да обмислят временна мярка в целия ЕС за отделяне на цените на електроенергията от цените на газа. Тази изключителна мярка може да бъде оправдана само от изключителната ситуация на енергийния пазар. Ако се проектира добре, като се вземе предвид въздействието върху сигурността на търсенето и предлагането, такава мярка може ефективно да намали сметките за енергия.

Всеки MWh и bcm ще се брои тази зима. Може и трябва да се направи повече за увеличаване на енергийните доставки в Европа. Изключително важно е допълнително да се засили външният обхват на доставчиците и да се разгърнат допълнителни мощности за възобновяема, ядрена, нисковъглеродна енергия и природен газ в Европа възможно най-скоро. Тъй като много предприятия са на ръба на колапса, трябва да се обмислят всички възможности за улесняване на производството на енергия, включително временни законодателни адаптации или мораториуми.

Докато вървим напред с изключителни временни и краткосрочни мерки, не трябва да изпускаме от поглед нашата цел за декарбонизация. Европа трябва възможно най-скоро да се върне към функциониращ енергиен пазар, който стимулира инвестициите в нисковъглеродни технологии, мрежи и междусистемни връзки.

Разчитаме на вас да разгледате спешно всички тези точки и оставаме на ваше разположение за всяка необходима допълнителна информация.

Дата: 29.09.2022

Източник: BUSINESSEUROPE

Прочетено: 1198