02.10.2022

Зорница Русинова и Мария Минчева посочиха какво трябва да предприемат следващите управляващи

Над 30% от българите живеят в бедност - това показват данните на Евростат.

Председателят на Икономическия и социален съвет и бивш социален министър Зорница Русинова предупреди, че сме изправени пред много тежка зима - последствия от войната, от Ковид, както и растяща инфлация. 

"Голямата задача е всеки да подаде гласа си и да има разум в политическите сили, които да стигнат до бързи решения за постоянен кабинет. Предстоят ни големи предизвикателства. Инфлацията изяжда и доходите на хората, които до скоро са били с добри заплати. Трябват сериозни инвестиции в квалификация и дигитални умения на хората", подчерта тя в специалното изборно студио на Bulgaria ON AIR "Големият залог".

Русинова добави, че няма нищо лошо да се вдигат пенсиите, но има ощетени хора. 
"Отново се получи дисбаланс. Не трябва осигурителната система да се дебалансира за сметка на социалните помощи. Трябва да мотивираме работещите да продължават да се осигуряват и да се осигурят средства в бюджета за хората с ниски доходи и пенсионерите. Важно е да има ясни срокове по отношение на влизането на България в Еврозоната. В кампанията видяхме изцяло липса на политически дебат", заяви бившият социален министър.

По думите ѝ имаме достатъчно финансов ресурс от европейски средства, а също така имаме опит и капацитет. 

"Трябва да тръгне максимално бързо всичко, което е насочено към подкрепа на бизнеса и хората. Планът за възстановяване е ресурс, който максимално бързо трябва да бъде мобилизиран. Трябват сериозни мерки за стартиране на подготовката на бюджета за следващата година. Социалната система не може до безкрай да раздува разходите", изтъкна Русинова.

Зам.-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Мария Минчева посочи, че трябва да мислим как може да се намали растежът на инфлацията. 

"Изключително важно е да се запазят в следващия бюджет компенсациите за бизнеса за електрическата енергия, да се предвидят компенсации за газа и да се осигурят регулярни доставки на газ. В единици изказвания на политически лидери се казва как ще се обезпечи финансирането на социалните политики. Това може да стане единствено чрез стимулиране на инвестициите", настоя Минчева в изборното ни студио.

Според нея компаниите не могат да се адаптират толкова бързо, като част от тях пренесоха високите цени върху продуктите си, а други не могат да се справят. 

"Крайно време е да погледнем към структурата на хората, които са изложени на риск от бедност - да отделим тези, които могат да работят. Да се обърне внимание на образователния им профил", каза още Минчева.

Гледайте целия разговор във видеото.

Дата: 02.10.2022

Източник: Bulgaria on air

Прочетено: 1300