05.10.2022

В изпълнение на чл. 24п, ал. 3 от Закона за чужденците в Република България, условията и редът за издаване, удължаване и отнемане на удостоверението за високотехнологичен и/или иновативен проект се определят с наредба на Министерския съвет. Министерството на иновациите и растежа изготви проект на Наредба за условията и реда за издаване, удължаване и отнемане на удостоверение за високотехнологичен и/или иновативен проект, наречен „Стартъп виза“.

Изготвяне на проект на Наредба за Стартъп виза и по-специално - Изработване и приемане на подзаконовата нормативна рамка за въвеждане на „Стартъп виза“ е предвидено и като етап от Реформа 11 „Разрастване България“ със срок - трето тримесечие/м. септември 2022 г. в рамките на Националния план за възстановяване и устойчивост като една от отговорностите на Министерството на иновациите и растежа.

Основната цел на Startup виза е привличане на граждани на трети страни и инвестиции в регистрирани в България дружества, развиващи продуктите и услугите с висока добавена стойност чрез предоставянето на възможност за получаване на разрешение за продължително пребиваване в България по процедура, подобна на действащите процедури в други страни членки като Нидерландия, Франция, Естония, Финландия, Дания, Великобритания, Ирландия и др. Целта на мярката е България да се превърне в притегателен център за стартиране на иновативен бизнес от чужденци и за създаване на компании, използващи високи технологии и развиващи научно­изследователска и развойна дейност, както и изграждане на по-голяма и по-добре развита предприемаческа общност. Насърчителната мярка е насочена към компании с високотехнологични и/или иновативни дейности, продукт и/или услуга.

В проекта на Наредба са дефинирани изискванията за високотехнологичен и/или иновативен проекти и са разписани критериите за оценка, определени са отговорностите на министъра на иновациите и растежа, разписани са етапите, сроковете и отговорностите по преглеждане и експертна оценка на заявленията за Стартъп виза и са регламентирани условията за удължаване и отнемане на удостоверението.

Дата: 05.10.2022

Източник: Министерски съвет

Прочетено: 697