01.11.2022

Правителството обсъжда на извънредно заседание проекта за продължаване на действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2022 година, за държавното обществено осигуряване и за бюджета на НЗОК. Удължаването на сега действащия бюджет и през следващата година до избора на постоянно правителство, което да предложи нов, е най-добрият вариант в настоящата ситуация, смятат представители на бизнеса.

От Българската стопанска камара коментираха, че този подход ще запази компенсациите за предприятията и социалните плащания за хората, но за пореден път оставя държавата без ясни цели във финансовата политика.

"От една страна ще се запазят компенсациите към бизнеса заради високите цени на електроенергията, данъчните облекчения и намалените ставки по ДДС, включително нулевата за хляб, а също за електроенергия и газ. Това обаче води и до несигурност, защото по някое време през следващата година ще имаме редовен бюджет. Пропусната ще бъде и възможността да има програмни бюджети за министерствата", обясни в предаването "Нещо повече“ на БНР Станислав Попдончев.

Трудно може да се стигне до компенсиране на доходите в бюджетния сектор, защото това също трябва да стане през реформи в администрацията, изискващи конкретни политики, провеждани от постоянен кабинет, коментира Попдончев. Той поясни, че доходите в частния сектор се компенсират изпреварващо на инфлацията.

От БСК предупредиха, че има опасност страната ни да загуби средства по Плана за възстановяване, особено ако започне преразглеждане на част от проектите.

 

Дата: 01.11.2022

Източник: БНР

Прочетено: 701