01.11.2022

До

 

Министъра на икономиката и индустрията на Р България

г-н Никола Стоянов, министър

вх. № МИИ – 26-Б-318/01.11.2022 г.

 

Министъра на финансите на Р България

г-жа Росица Велкова – Желева, министър

вх. № МФ – 15-00-183/01.11.2022 г.

 

Министъра на младежта и спорта на Р България

г-жа Весела Лечева, министър

вх. № ММС – 09-10-2667/01.11.2022 г.

 

Комисия по бюджет и финанси при

Народното събрание на Р България

г-н Петър Чобанов, председател

вх. № Парламент –ПГ-48-206-01-2/01.11.2022 г.

 

Комисия по въпросите на децата, младежта и спорта

Народното събрание на Р България

вх. № Парламент –ПГ-48-206-01-2/01.11.2022 г. 

 

ОТНОСНО: Въвеждане на постоянна ставка на данъка върху добавената стойност от девет процента за доставка на услуги за използване на спортни съоръжения 

 

Уважаеми министри на икономиката и индустрията, на финансите и на младежта и спорта на Р България,

Уважаеми председатели на Комисия по бюджет и финанси и Комисия по въпросите на децата, младежта и спорта при Народното събрание на Р България,

Обръщаме се към представляваните от Вас Министерство на икономиката и индустрията, Министерство на финансите, Министерство на Младежта и спорта, Комисия по бюджет и финанси и Комисия по Въпросите на децата, младежта и спорта при Народното събрание на Р България, в качеството ни на представителна организация на работодателите в икономически сектор R „Култура, спорт и развлечения“/„Спортни и други дейности, свързани с развлечения и отдих“, обединени в Българска асоциация за здраве и фитнес (БАЗФ).

Поводът на настоящото обръщение е предстоящото изтичане на срока на действие на нормативно определената диференцирана ставка по ЗДДС в размер на 9% за доставка на услуги за използване на спортни съоръжения.

Споделяме изразената от нашите членове (спортни зали, фитнес центрове, танцови студиа, плувни басейни, зали за групови занимания, школи за бойни изкуства и други) силна тревога, че с изтичане срокът на действие на намалената ставка по ЗДДС на 31.12.2022 г,. предстои понасяне на нова непосилна за спортните центрове тежест.

Секторът, в който заетите лица надхвърлят 60 000, претърпя и продължава да търпи финансови и социални загуби, в т.ч. от значителното намаление на посещаемостта в спортните центрове.

Реалната ситуация показва наличието на множество фактически фалити за последните две години на оператори и спортни центрове. Тенденция, която за съжаление е във възходящ тренд и към момента, е подсилвана и от липса за достатъчни и адекватни икономически мерки за подкрепа.

Имайки предвид важността на Сектора, за общото физическо и психическо здраве на населението, е видима пряката корелация - при високо и масово застъпени и практикувани спорни дейности, в европейските държави се наблюдава намаление на разходите за лечение, поемани от националните бюджети.

Изпълнявайки тази своя политика за насърчаване на масовото спортуване, БАЗФ в партньорство с различни общини на територията на страната, работи за подобряване физическо и психическо здраве на населението.

Работи се за подобрено отношение към храненето и формирането на правилни хранителни навици на децата, за ограничаване признаците на наднормено тегло и последващите от това здравословни проблеми, свързани със затлъстяването.

Работата ни е насочена, както към децата и младежите, така и към другите възрастови групи на населението.

Известно е становището на Европейската комисия, че спортните организации са „мостът за обществено популяризиране на физическата активност сред целевите групи от населението“, в т.ч. младежи, хората в работоспособна възраст, пенсионери, хора от слаби социално-икономически групи и хора със специфични възможности. 

Една от основните и адекватни икономически мерки, които секторът има нужда да продължи да получава е въвеждането като постоянна ставка на ДДС в размер от 9 % за облагане доставките на услуги за използване на спортни съоръжения. 

Използваме случаят да подчертаем практика в редица европейските държави, по отношение облагането с ДДС на доставките на услуги свързани с използване на спортни съоръжения (постоянни диверсифицирани ставки): 

-        Белгия – диференцирана ставка 6%;

-        Ирландия 9%;

-        Кипър – 5%;

-        Полша – 8 %;

-        Люксембург – 3%;

-        Малта 7%;

-        Холандия – 9%;

-        Румъния – 9%. 

В аргументацията си припомняме, че Секторът е един от най-засегнатите в резултат на пандемичната криза, и независимо от това - инвестира значими средства свързани с изпълнение на противоепидемичните мерки, в т.ч. не само лични защитни средства и дезинфектанти за работниците, служителите и клиентите и спортните обекти като цяло. Изключително значими ресурсни разходи бяха вложени в подмяна на ОиВ инсталации, електронни системи за проверки на температурата, на входящия поток въздух, озониращи и UW лампи инсталирани в спортните обекти, изграждането на временни защитни стени на баровете и рецепциите, рекламни материали за отговорно поведение на служителите и клиентите и множество други. 

В допълнение към значителните собствени инвестиции, които операторите на спортни обекти направиха (със собствен финансов ресурс), оцелелите предприятия в сектора работят на непосилни цени на енергоносителите и в настоящия момент, като същите са основна компонента в разходния микс на предприятията ни. 

Уважаеми Министри,

Уважаеми Председатели на Комисии при Народното събрание на Р. България, 

БАЗФ се солидаризира със засегнатите секторни организации, като Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България и други, и ще разчитаме на Вашата подкрепа за най-засегнатите икономически сектори! 

Не случайно посочваме в аргументацията си, диверсификация на ставките за облагане с ДДС на определени засегнати икономически дейности на европейско ниво, и следва тази практика да не заобикаля нашата икономическа среда!

 

София

01.11.2022 г.

С  уважение /П/

 

Петър АНГЕЛОВ

Председател на УС

 

Дата: 01.11.2022

Източник: БАЗФ

Прочетено: 729