02.11.2022

Три култови ресторанта фалираха само за последните три дни в Кърджали. Очаква се масово затваряне на заведения в областта през ноември. Инфлацията се превърна в бич за съдържателите на ресторанти и кафенета.

Съпредседателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов пристигна в Кърджали за среща с бранша.Той разговаря със зам.-областния управител Бисер Николов, председателя на Стопанска камара Альоша Синабов и координаторът на БАЗ за Кърджалийска област Кадир Мустафов.

Пред журналисти Ричард Алибегов бе категоричен, че галопиращата инфлация води към масово затваряне на заведения в страната. Разходите на ресторантите са се увеличили в сравнение с 2019 г. два и половина пъти само за електроенергия, докато приходите са намалели с 40%. Инфлацията води и до чувствителен спад на потреблението в сектора. Очакваме тежък ноември,подчерта съпредседателят на БАЗ. Той припомни,че затварянето на заведения започна през 2020 г.при втората вълна на пандемията от коронавирус. Общо над 25% от ресторантите пуснаха кепенци. Ако управляващите не запазят ставката от 9% за ДДС за заведенията секторът ще банкрутира през януари следващата година, прогнозира Ричард Алибегов.В него са ангажирани пряко или коствено 80% от предприятията в малкия и среден бизнес. Ресторантьорството е семеен бизнес и фалитите ще доведат до рязко нарастване на безработицата, каза още Ричард Алибегов. Той апелира към партиите да съставят редовно правителство, защото само такова може да реши наболелите проблеми. Една от мерките трябва да бъде запазването на ставката от 9% за ДДС, помощите за ток,както и да се подпомогнат газифицираните заведения.

Несигурността в бранша е довела до тотален отлив на квалифицирани кадри. 80% от тях са напуснали от началото на пандемията. Преквалифицират се.За да привлекат работници заведенията са вдигнали от началото на годината три пъти заплатите на своя персонал. Това допълнително увеличава разходите в сектора.

 

Дата: 02.11.2022

Източник: Хасково.нет

Прочетено: 770