07.11.2022

Европейската комисия даде положителна предварителна оценка на искането на България за отпускане на безвъзмездни средства в размер на 1,37 милиарда евро по линия на Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ), който е ключовият инструмент в основата на NextGenerationEU.

На 31 август 2022 г. България представи на Комисията искане за плащане въз основа на постигането на 22 ключови етапа и цели, избрани в Решението за изпълнение на Съвета за първата вноска. Те обхващат реформи и инвестиции в областта на образованието, интелигентната промишленост, неутралността по отношение на климата, цифровата свързаност, устойчивия транспорт и пътната безопасност, правосъдието, борбата с прането на пари, социалното приобщаване, здравеопазването и системата за одит и контрол, свързана с Механизма за възстановяване и устойчивост.

С искането си българските власти предоставиха подробни и изчерпателни данни, доказващи изпълнението на 22-та ключови етапа и цели. Комисията направи задълбочена оценка на тази информация, преди да представи своята положителна предварителна оценка на искането за плащане.

Българският план за възстановяване и устойчивост включва широк набор от мерки за инвестиции и реформи в дванадесет тематични компонента. Планът ще бъде подкрепен с 5,7 милиарда евро под формата на безвъзмездни средства.

Плащанията по МВУ се основават на резултатите и зависят от изпълнението от страна на държавите членки на инвестициите и реформите, очертани в съответните им планове за възстановяване и устойчивост.

Следващи стъпки

Комисията изпрати положителната си предварителна оценка до Икономическия и финансов комитет (ИФК) с искане за неговото становище. Становището на ИФК трябва да бъде представено в срок от максимум четири седмици. След неговото оповестяване Комисията ще приеме окончателното решение относно отпускането на средствата в съответствие с процедурата. След като Комисията приеме решението, средствата ще могат да бъдат платени на България.

Комисията ще направи оценка на следващите искания за плащане от България въз основа на изпълнението на ключовите етапи и целите, очертани в Решението за изпълнение на Съвета, като отрази напредъка по изпълнението на инвестициите и реформите.

Сумите, платени на държавите членки, се публикуват в набора от показатели за възстановяване и устойчивост, който показва напредъка в изпълнението на националните планове за възстановяване и устойчивост.

Изявления на членовете на колегиума

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви: За мен е удоволствие днес да поздравя България. Според оценката на експертите на Европейската комисия България е готова да получи първо плащане по линия на NextGenerationEU. След като държавите членки дадат зелена светлина, България ще получи 1,37 милиарда евро в резултат на нейния добър и бърз напредък в изпълнението на първия набор от реформи и инвестиции, определени в плана. България извърши важни реформи и инвестиции за укрепване на рамката за борба с изпирането на пари, подобряване на адекватността и обхвата на схемата за минимален доход и предоставянето на социални услуги в страната, реформиране на предучилищното, училищното и висшето образование и ученето през целия живот, въвеждане на нова стратегия за пътна безопасност и план за действие и създаване на благоприятна инвестиционна среда за разгръщане на високоскоростни и 5G мрежи в страната. Гордея се, че NextGenerationEU ще помогне на България да осъществи своя екологичен и цифров преход и ще продължим да подкрепяме България, за да гарантираме успеха на нейния план по NextGenerationEU.

Вижте видеообръщение на председателя Фон дер Лайен тук.

Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на Комисията по въпросите на икономиката в интерес на хората, заяви: Поздравления за България за постигането на първите 22 ключови етапа и цели, определени в нейния план за възстановяване и устойчивост. След като оценката на Комисията бъде преразгледана от държавите членки, България следва да получи 1,37 милиарда евро под формата на безвъзмездни средства. Успешното изпълнение на плана на България ще спомогне за подобряване на качеството на живот на нейните граждани, което ще доведе до положителни промени в редица сектори, като образованието, здравеопазването и транспорта. То ще спомогне за подготвянето на икономиката за бъдещето, като я направи по-екологосъобразна и по-цифровизирана, а по-строгите одити ще повишат цялостното доверие и ефективност. Ще работим в тясно сътрудничество с българските органи за осъществяване на реформите и инвестициите, набелязани в плана.

Комисарят по въпросите на икономиката Паоло Джентилони заяви: Днес даваме зелена светлина на първото искане за плащане на България по Механизма за възстановяване и устойчивост, след като стигнахме до заключението, че страната е изпълнила първите 22 ключови етапа и цели на амбициозния си план. Те включват важни реформи в подкрепа на цифровия преход и за подобряване на правосъдието, социалната, образователната и здравната система. България също така подсили своите системи за одит и контрол, което е от ключово значение, за да се гарантира, че средствата по линия на NextGenerationEU носят максимални ползи за гражданите и предприятията. След одобрението на Съвета Комисията ще отпусне 1,37 милиарда евро под формата на безвъзмездни средства — така необходимата доза доверие в този труден момент за всички наши икономики и силен стимул за България да продължи по пътя на инвестиции и реформи.

За повече информация:

Дата: 07.11.2022

Източник: Европейска комисия

Прочетено: 783