16.11.2022

На 15 ноември т.г. се проведе първото годишно събитие по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), организирано от Представителството на ЕК в България. В рамките на форума бяха обсъдени напредъкът по изпълнението на плана и следващите стъпки, зеленият преход и отговорът на плана на съществуващите и възникващи предизвикателства, както и възможностите, които планът предоставя на гражданите и бизнеса.

Събитието беше предшествано от работен обяд между работната група на ЕК, отговаряща за българския план, и представители на работодателските и синдикалните организации, сред които беше и зам.-председателят на БСК Мария Минчева. От името на БСК тя потвърди, че Планът е, на първо място, възможност за България и средствата по него в максимална степен трябва да достигнат до бизнеса и гражданите. „Социаните партньори са важен инструмент за информиране на своите членове, затова е важно да участват по структуриран начин в процеса по наблюдение на изпълнението на Плана“, каза Мария Минчева. Според нея, „важно е държавата да се възползва от възможността по линия на RePowerEU, за което ще имаме много кратко време за подготовка. Необходимо е и да се увеличи информираността на обществото“.

Годишната среща по НПВУ бе част от мисия на Работната група за възстановяване и устойчивост на Европейската комисия, начело с г-жа Селин Гауер, генерален директор и ръководител на Работната група.

Вижте пълен видео запис:

Дата: 16.11.2022

Източник: БСК

Прочетено: 944