23.12.2022

780 лв. МРЗ от 1 януари 2023 г. ще предложи Министерският съвет

След днешното заседание на НСТС зам.-председателят на БСК Мария Минчева сподели:

На днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, продължило над 2 часа, Българската стопанска камара подкрепи предложението за нов размер на минималната работна заплата от 770 лв., предложен от министъра на труда и социалната политика. Нашето виждане е, че това изменение трябва да влезе в сила в средата на следващата година, доколкото:

1. МРЗ беше увеличена с 9.2% през месец април (от 650 лв. на 710 лв.);

2. Очакваният от ЕК ръст на БВП за 2023 г. за България е 1.1%, и то в условията на бюджетен дефицит;

3. По данни на НСИ, инфлацията от началото на годината (ноември 2022 г. спрямо декември 2021 г.) е 15.8%, а очакванията за 2023 г. са за 7.4 %

4. Нов ръст на МРЗ от 8,45% означава кумулативно увеличаване на МРЗ от 18,46 % за 8-месечен период.

След дискусиите между работодатели и синдикати, вицепремиерът Лазаров актуализира предложението на 780 лв., доколкото исканията на синдикатите са за много по-голям ръст. Това и ще е предложението на Министерството на труда и социалната политика на предстоящото заседание на Министерския съвет.

По предложение на БСК, през януари се очаква сформиране на работна група с участието на работодатели и синдикати, които да изпработят план за прилагане на Директивата за адекватни минимални работни заплати. Това е ясен сигнал към народните представители, че дебатът за МРЗ трябва да се състои в Националния съвет за тристранно сътрудничество, а не в Народното събрание. Промените в Кодекса на труда, касаещи темата, не трябва да бъдат изобщо разглеждани. Работодателите са категорични, че ще инициират разговори с Европейската комисия и Международната организация на труда за действията на българската държава, в лицето на българския парламент, в случай на реализиране на тази или подобни законодателни инициативи, които тотално подменят целите и духа на директивата и международните стандарти в областта, подкопават и обезсмислят социалния диалог.

 

Дата: 23.12.2022

Източник: БСК

Прочетено: 858