03.01.2023

"Днес е исторически момент – подписването на споразумението между двете национални енергийни газови компании "Булгаргаз" и BOTAŞ. С него ще получим достъп до газопреносната система на Турция и ще усвояваме и закупуваме газ от всички световни доставчици."

Това обяви министърът на енергетиката Росен Христов в "Гранитна зала" на Министерския съвет в присъствието на турския си колега Фатих Дьонмез. Споразумението бе подписано от изпълнителния директор на "Булгаргаз" Деница Златева и шефът на BOTAŞ – Бурхан Йозджан.

На база споразумението "Булгаргаз" ще получи достъп до терминалите и газопреносната мрежа на турската държавна енергийна компания BOTAŞ. Споразумението се сключва за срок от 13 години.

"Както всички знаете през изминала година имахме сериозни проблеми с енергийните доставки, но съвместно с колегите от Турция намерихме решение, което ще има не само регионално, но и европейско значение. Този договор е много символичен – първата крачка в енергийното сътрудничество между двете страни беше договорено на 24 и 25 декември 2022 г. – на Коледа, а сега се подписва в първия работен ден на новата 2023 година. Това ново начало е буквално три седмици, след като Турция и България договориха мащабното си сътрудничество на среща между двамата ни президенти в Истанбул", обясни Христов.

От своя страна енергийният министър на Турция Фатих Дьонмез си пожела 2023-а да е година на плодотворното сътрудничество. По думите му споразумението е важно за повишаване на сигурността на доставките в балканския регион, като петте терминала на Турция ще имат принос за седемте различни линии на газови доставки към България.

След подписването двамата енергийни министри Христов и Дьонмез имаха насрочена среща с премиера Гълъб Донев, на която по програма трябваше да обсъдят и други възможности за сътрудничество в сферата на енергетиката между България и Турция.

Дата: 03.01.2023

Източник: "Банкеръ"

Прочетено: 620