24.01.2023

През януари индексът се повишава до 50,2 пункта спрямо 49,3 пункта през декември.

Бизнес активността в еврозоната изненадващо се завръща към скромен растеж през януари, давайки знак, че икономическият спад може да не е толкова дълбок, колкото се очакваше, и че валутният съюз може да избегне рецесията.

Това показва предварителният общ индекс на мениджърите по доставките в еврозоната (РMI) на международната рейтингова агенция S&P Global, смятан за добър показател за състоянието на икономиката, съобщава Reuters. През януари индексът се повишава до 50,2 пункта спрямо 49,3 пункта през декември, като това ниво е първото над 50 пункта от юни 2022 г. "Ръстът на PMI вероятно ще подхрани надеждите сред мнозина, че икономиката в еврозоната все пак може да избегне рецесията", казва Кристоф Вeйл от Commerzbank, цитиран от Reuters. Вейл обаче добавя, че видимото влошаване на икономическата среда продължава да сочи поне лека рецесия.

Натискът върху икономиката на Германия, най-голямата в Европа, намалява допълнително през януари, тъй като инфлацията се забавя и предприятията гледат на новата година с оптимизъм, показва друго проучване, пише Reuters. Във Франция, втората по големина икономика в блока, производствената активност се подобрява за първи път от август.

Знак за оптимизма на фирмите в еврозоната е увеличаването на броя на персонала с по-бърз темп този месец, пише още Reuters, посочвайки, че индексът на заетостта се е повишил до тримесечен връх до 52,5 от 51,9 пункта през декември. Въпреки че потребителите са изправени пред големи сметки, нови данни показват, че по отношение на търсенето индексът е съвсем малко под границата на рентабилност – 49,8. Фабричната дейност също показва подобрение, но все още слабо. Производственият PMI се повишава до 48,8 този месец от 47,8, изпреварвайки прогнозата на Reuters за 48,5.

Подобно на PMI в услугите, индексът на цените на суровините пада, но фирмите продължават да повишават производствените цени. "Индексите на PMI предполагат, че ценовият натиск остава силен, така че няма изгледи ЕЦБ да натисне скоро спирачката", смята Андрю Кенингам от Capital Economics. Докато продължава битката си срещу все още високата инфлация, Европейската централна банка ще повишава лихвените проценти с по 50 базисни пункта на всяка от следващите си две срещи, според проучване на Reuters.

Въпреки че централната банка на еврозоната повишава лихвените нива с най-бързите темпове в историята, досега не е успяла да доближи инфлацията до целта си от 2%, коментира още агенцията.

Дата: 24.01.2023

Източник: Profit

Прочетено: 387