24.01.2023

Лидерите на ЕС ще се срещнат в Брюксел следващия месец.

Водещи производители на метали призоваха Европейския съюз да последва примера на Белия дом в предоставянето на финансова подкрепа, за да помогне на блока да запази контрола върху суровините, които са от решаващо значение за прехода към зелена енергия, предаде Блумбърг.

Асоциацията Eurometaux, която представлява големи европейски производители, включително Glencore, Boliden и Aurubis, призова ЕС да вземе пример от вдъхнови Закона за намаляване на инфлацията на президента на САЩ Джо Байдън, който включва милиарди долари субсидии за стимулиране на местните инвестиции в електрически превозни средства и възобновяема енергия.

Лидерите на ЕС ще се срещнат в Брюксел следващия месец, за да обсъдят отговор на противоречивия закон на САЩ, като някои настояват за подход "произведено в Европа", който да подпомогне укрепването на местните компании. Френският президент Еманюел Макрон призова за финансов пакет от ЕС в размер на 2% от европейския БВП, който да съперничи на американския план за близо 370 млрд. долара.

"Законът за намаляване на инфлацията в САЩ, макар и дискриминационен, показа как може да изглежда една проактивна промишлена политика за чисти технологии", посочва каза Eurometaux в писмо до Европейската комисия. "Ние в Европа трябва да се вдъхновяваме от неговия пример и да предоставяме "повече моркови и по-малко тояга" на нашите индустрии, особено в днешната енергийна криза".

Eurometaux предлага пет ключови мерки за подпомагане на развитието на индустрията, включително бързо проследяване и одобрение на проекти за чиста енергия и данъчни кредити за подпомагане на производството на стратегически метали. Асоциацията също така повтори призивите за мерки за справяне с високите цени на електроенергията, които доведоха до рязко съкращаване на производството на метали в региона.

Докато цените на електроенергията се понижиха рязко през последните седмици и някои металургични предприятия започна обратно да увеличават производството, Eurometaux каза, че индустрията ще продължи да изпитва трудности, тъй като недостигът на енергия ще продължи през следващите години. Асоциацията призова ЕС да удължи временните мерки за държавна помощ, които изтичат в края на годината, след като бяха въведени в отговор на кризата.

Дата: 24.01.2023

Източник: Българско национално радио

Прочетено: 371