20.02.2023

Относно предвидената реформа на структурата на пазара на електроенергия в ЕС генералният директор на BusinessEurope Маркус Дж. Байрер заяви: 

„Европа се нуждае от реформа на структурата на пазара на електроенергия, който поддържа конкурентоспособността на европейската икономика. Настоящият механизъм на ценообразуване осигурява краткосрочна ефективност. За да постигне амбициозните европейски цели в областта на климата и в същото време да гарантира сигурността на доставките, ЕС трябва да осигури устойчив на бъдещето пазар на електроенергия с ясни дългосрочни сигнали за инвестиции.

Предлагането на повече възможности за хеджиране на потребителите чрез дългосрочно сключване на договори е важно за тази реформа за намаляване на влиянието на колебанията в цените на газа върху потребителските цени. Първо трябва да се обмисли използването на дългосрочни договори, преди да се прецени дали ще са необходими промени в механизма за ценообразуване.

Настоящата енергийна криза извади наяве често пренебрегваната сигурност на доставките. Въпреки че трябва да продължим да разчитаме предимно на пазарен подход, механизмите за капацитет трябва да бъдат оценени, за да се осигурят адекватни инвестиции в капацитет за резервно захранване.“

Позицията на BusinessEurope относно ключовите принципи за реформа на структурата на пазара на електроенергия в ЕС е публикувана ТУК.

Дата: 20.02.2023

Източник: BUSINESSEUROPE

Прочетено: 754