17.03.2023

За да получи повече приходи в хазната, държавата обмисля да спре голяма част от компенсациите за бизнеса. Няколко социални мерки остават, като по-ниският ДДС за хляба, книгите и бебешките храни.

"Не може да се замразяват доходите на хората, независимо работещи или пенсионери, в тази ужасяваща криза, защото държавата не може да събере приходи от там, където има средства. Ние сме с 10% данък печалба за бизнеса, най-ниският в ЕС. Ние имаме безкрайно много облекчения за работодателите и твърдим, че пенсионерите са изяли държавата! Това е цинично! Ако някой няма куража или има идеологически тежнения, които му пречат да запълни бюджета, то затова не са виновни тези, които работят за минимална работна заплата", коментира икономическият съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова в студиото на "България сутрин".

Тя беше категорична, че държавата не събира достатъчно приходи и затова има дупка в бюджета.

"Бюджетът има две страни - приходи и разходи. Увеличават се цените, увеличават се пенсии и заплати, намери начин да го компенсираш. Този счетоводен подход от държавата е много порочен и мързелив", добави Григорова.

Гостът подчерта, че потреблението намалява и посочи каква е причината за това: "Инфлацията се генерира от алчността на големите компании, това е причината за все по-нарастващите цени".

Икономическият съветник в БСК доц. д-р Щерьо Ножаров посочи пред Bulgaria ON AIR като една от основните причина за дупката в бюджета решението на НС за актуализацията му от лятото на 2022 г., в частта за увеличаване на приходите от ДДС.

"Изпълнението на бюджета спрямо първоначално заложения проект по отношение на приходи е точно. МФ през юни 2022 г. внесе добър бюджет, но под влиянието на синдикатите приходите от ДДС за държавата бяха увеличени със 760 млн. лв., впоследствие несъбираемостта беше от 688 млн. лв. - точно колкото това неоправдано завишаване. Популизмът повлия при актуализацията. Бизнесът не иска да плаща сметката на такъв вид популизъм. Няма откъде да дойде, ясно е какви са приходите на държавата", заяви доц. д-р Ножаров.

Като причини за инфлацията той посочи Ковид пандемията и войната в Украйна. И не се съгласи с препоръките да се увеличат данъците на корпорациите, които формират огромни печалби.

"Инфлацията не се генерира от алчността да българските компании. Данъкът свърхпечалба е абсурд. Фирмите през 2022 г. не са знаели, че някой екзотичен министър ще им го въведе със задна дата, без правно основание. Това означава, че сивата икономика ще се увеличи", убеден е икономическият съветник в БСК.

По думите му предвижданото увеличаване на заплатите с 10% на хора, които не са имали такова през миналата година, ще бъде повече от прогнозираната инфлация за 2023 г., която по думите му е изчислена до 7,7%.

Ваня Григорова го обори, че за тези хора вече има натрупано изоставане в доходите, предвид рекордната инфлация от миналата година.

"Защо бизнесът миналата година опищя света, че държавните енергийни компании формират свръхпечалби, а не реват, че тази година частният бизнес формира такива. Нима те бяха предвидили милиардите компенсации, които получиха от държавния бюджет м.г.? Но се възползваха от тях. Сега е време това, което формираха като печалба, да го споделят с обществото, чиито ресурси използват. Няма да спрем да искаме увеличаване на заплатите. Това е мародерство, не може всички граждани да плащат печалбите на една шепа компании", категорична е Григорова.

Днес пред КЗП синдикатите ще проведат ефективна стачка с искане за увеличаване на заплатите.

"Част от средствата могат да дойдат от затваряне на вратички, които са ненужни. Връщането на ДДС за ресторантите не е драматично, можем без салата "Цезар" в ресторанта, но ще ни бъде трудно, ако не можем да си купим хранителни стоки от магазина", даде пример Григорова.

Ножаров пък предрече отлив на инвеститори, ако бъдат въведени планираните мерки спрямо бизнеса. Също така призова за скорошно присъединяване на страната ни към Еврозоната и добави, че "до присъединяването към Еврозоната няма основание да бъде променян фиксираният курс към еврото".

Гледайте целия разговор във видеото.

Дата: 17.03.2023

Източник: Bulgaria ON AIR

Прочетено: 659