23.03.2023

"Няма крещяща нужда да се променя в момента ДДС", каза икономическият съветник в БСК пред БНР

"Добре е да бъде снижен бюджетният дефицит до 3%, но предложените инструменти за това са дълбоко погрешни".

Това заяви пред БНР макроикономистът доц. Щерьо Ножаров, преподавател в УНСС и съветник в Българската стопанска камара (БСК).

Според него е положително това, че министърът на финансите посочи някои рискове пред средносрочната финансова и икономическа политика на държавата.

Доц. Ножаров обясни, че отчетеното от НАП преизпълнение на събираемостта на ДДС с 9% спрямо миналата година показва, че "няма крещяща нужда да се променя в момента ДДС": 

"Ако имаме преизпълнение на събираемостта, защо ще въвеждаме данък върху свръхпечалбата. Дори и да е еднократно, това е много лош сигнал към всички потенциални бъдещи инвеститори - и български, и чуждестранни. ... По тази причина много български фирми могат да изберат седалището им да е в Румъния, а не в България. Със самата конструкция на този данък държавата казва на фирмите, че всичко, което са реализирали като положителен финансов резултат за миналата година, което е над 3%, е свръхпечалба". 

По думите на доц. Щерьо Ножаров има потенциал за допълнителна събираемост в доброто управление на държавните дружества, които са 264 с капитал над 27 милиарда лева. 

Макроикономистът подчерта, че по-високи доходи могат да бъдат постигнати, когато държавата стимули инвестициите в качествено образование и иновации, така икономиката на България ще бъде експортна. 

Интервюто на Людмила Железова с Щерьо Ножаров в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

 

Дата: 23.03.2023

Източник: БНР

Прочетено: 631