09.06.2023

Членовете на Българската асоциацията на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ), представители на ръководството на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), членове на академичната и научна общност, партньори на БАСЗЗ и медии се събраха на 8 юни 2023 г., в Казанлъшки минерални бани на традиционния годишен форум на БАСЗЗ на тема „Състояние, проблеми и перспективи пред селското стопанство през призмата на поземлените отношения“.

Участниците дискутираха тенденциите при земеделските земи в България, проблемите, свързани с напояването и земеползването, както и породените от прилагането на Закона за кадастъра и имотния регистър и подзаконовата нормативна уредба, касаещи принудителното отчуждаване и учредяване на сервитути на земеделски имоти и нарушаващи правата на собствениците на земеделски земи.

Сред обсъжданите теми бе и Стратегическият план за развитие на земеделието и селските райони (СП за РЗСР) на Р България за периода 2023-2027 г., вкл. новости, правила, изисквания, срокове и санкции при директните плащания, агроекология, възможности за инвестиции в напоителни системи и др.

Представители на МЗХ представиха информация за степента на готовност на нормативната база за стартиране на приеми през настоящата година, както и възможностите за българското селско стопанство, предоставяни от Националния план за възстановяване и устойчивост.

След дискусионната част тържествено бяха връчени традиционните годишни награди на БАСЗЗ.

Вижте подробности в прикачения документ.

 

Дата: 09.06.2023

Източник: БАСЗЗ

Прочетено: 601