22.06.2023

Срещи по проблемите на пластмасовите продукти за еднократна употреба ще се проведат в Стара Загора и Велико Търново, на 22 и 23 юни т.г. Организатор е Българската стопанска камара (БСК), в рамките на проект „Оценка на ефективността и ефикасността на прилагането на законодателството за управление на отпадъци от определени пластмасови продукти за еднократна употреба (ППЕУ) и предложения за подобряване“, изпълняван в партньорство с Българската камара на химическата промишленост (БКХП) и финансиран от ОП „Добро управление“.

По време на срещите ще бъдат представени резултатите до момента от проучване сред фирми в България, чрез което се анализират характеристиките на икономическата дейност на засегнатите лица, използваните видове опаковки от различни типове пластмаси, както и участието им в организации по оползотворяване с оглед изпълнението на задълженията по прилагане на разширената отговорност на производителите (РОП), съгласно Закона за управление на отпадъците и рамковата Директива на ЕС.

Целта на срещите е да бъдат обсъдени проблемите при прилагането на изискванията на Наредбата за намаляване на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда (ННВОППВОС), както и предложения за промяна на нормативната уредба в посока на подобряването ѝ, за практическото изпълнение на законодателните изисквания и контрол. Също така, заинтересованият бизнес ще бъде запознат с публикувания наскоро проект на европейски Регламент за опаковките и отпадъците от опаковки.

Изискванията на Наредбата за намаляване на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда и установеният европейски опит ще бъдат представени по време на срещите от Илияна Павлова - директор "Околна среда" в БСК, а резултатите от проучването за оценка на ефективността от прилагането на изискванията на Наредбата (съвкупността от засегнати дейности, оператори, заети лица) ще представи Владимир Димитров – гл. експерт „Околна среда“ в БСК. Повече за проекта, изпълняван от БСК и БКХП, участниците в срещата ще научат от Мартин Стоянов - гл. експерт "Управление на проекти" в БСК.

Срещата в Стара Загора ще се проведе в конферентна зала на Областна администрация, а във В. Търново - в Хотел Меридиан Болярски, от 10:00 до 12:00 часа.

Дата: 22.06.2023

Източник: БСК

Прочетено: 580