21.07.2023

„В последните 4 години разходите на държавата за заплати в бюджетния сектор са се увеличили с почти 30%. През 2020 година са били 11,4 милиарда, а тази година се предвижда да бъдат 15,7 милиарда. Единственото предимство на настоящия проект на бюджет беше, че той иска да върне фискалната дисциплина. В него няма заложени политики, няма заложени цели, но той беше разумно дисциплиниран бюджет”. Това заяви Щерьо Ножаров – икономически съветник на БСК, в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS по повод настояването на синдикатите за увеличение на възнагражденията в някои сектори и обсъждането на Бюджет 2023.

По думите му между първо и второ четене са направени между 60-80 предложения за промени в бюджета. Предвиждат се 230 млн. лева за разходи за увеличение на заплати, което е само за няколко месеца.

"В следващия бюджет това ще бъдат половин милиард лева за цяла година. Ние обричаме, например, държавните дружества следващата година отново да платят 100% дивидент. И  започваме да плащаме заплати и увеличение на пенсии с държавни заеми. Има предвидено отново 5 милиарда взимане на външен дълг, като в следващите три години това ще бъдат 15 млрд. лева”, предупреди Ножаров.

Той коментира и „деформациите" в пенсионната система. „Очевидно има нужда от нова реформа. На хората, които реално заслужават ТЕЛК, трябва да се плаща по-голяма пенсия”, каза съветникът на БСК. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Дата: 21.07.2023

Източник: Нова нюз

Прочетено: 659