27.07.2023

С приетите промени в Търговския закон в България вече съществува нова правноорганизационна форма - ДПК (Дружество с променлив капитал), чието създаване цели да отговори по подходящ начин на бързо развиващия се бизнес на стартъп компании, които разработват иновативни, високотехнологични продукти и предлагат различни услуги.

КОИ ДРУЖЕСТВА МОГАТ ДА БЪДАТ РЕГИСТРИРАНИ КАТО ДПК?

Според промените в Търговския закон и по смисъла на Закона за малките и средни предприятия, регистрация на дружество като ДПК може да бъде направена за микро- или малки предприятия, като не е изключена възможността в бъдеще това ограничение да отпадне. Ако дружество, регистрирано като ДПК, вече не отговаря на изискванията за малко или микропредприятие, то следва да се преобразува в капиталово дружество. В случай, че не бъде преобразувано в срок, се прекратява с иск на прокурора.

КАПИТАЛ

ДПК е хибридна форма между персонално и капиталово търговско дружество. Капиталът се разпределя в дялове като минималният размер на един дял може да бъде 0.01лв. За разлика от другите правни форми (ООД, АД), капиталът на ДПК няма да се обявява в Търговския регистър и Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, а ще се установява в края на финансовата година с приемането на годишния финансов отчет. Това законодателно решение улеснява прехвърлянето на дялове и извършването на всякакви промени в капитала.

ДРУЖЕСТВЕНИ ДЯЛОВЕ И КНИГА НА СЪДРУЖНИЦИТЕ

Минималният брой на дружествените дялове не е изрично посочен, а прехвърлянето им ще се извършва свободно или при спазване на определени условия, като е предвидена и нова, по-лека форма на договора за прехвърляне – писмена, с нотариална заверка на подписа или обикновена писмена форма. Подобно на акционерните дружества, ДПК ще има книга на съдружниците, която ще съдържа данни за тях, като след придобиване на дялове управителният орган е задължен да впише новите съдружници в книгата, но техните имена няма да се обявяват в ТР.

ОРГАНИ НА УПРАВЛЕНИЕ

Върховен орган е Общото събрание на съдружниците или едноличният собственик, като съдружниците могат да взимат участие на Общото събрание и по други въпроси, които са уредени в дружествения договор. Управителният орган може да бъде както едноличен (Управител), така и колективен (Управителен съвет). Представителите на ДПК ще се вписват в ТР с оглед прозрачността на правоотношенията, в които ще встъпва дружеството в бъдеще.

ПРЕДИМСТВА ЗА СЛУЖИТЕЛИТЕ

С ДПК се създават предимства не само за работодателите, но и за техните служители, които ще сключат вестинг договори и ще имат право на дял от дружеството при определени условия, като постигане на конкретни финансови резултати, сключване на определен брой сделки и други. Чрез придобиването на дялове служителите ще имат право да участват в разпределението на печалбата, като по този начин ще бъдат мотивирани да постигат по-добри резултати и ще получат допълнителен приход.

СРОКОВЕ

В срок до 31.06.2024 г. Агенцията по вписванията ще осигури техническата възможност за прилагане на измененията в Търговския закон.

Статията изготви: Далина Велчева, адвокатски сътрудник в АД "Savov & Partners Law Firm". Статията не представлява правен съвет и цели да информира читателите относно техните права и актуалните промени в българското законодателство. В случай, че имате нужда от консултация, може да се свържете с нас чрез имейл office@law-tax.bg, тел. +359 886 354 656, в социалните мрежи или на интернет страницата на АД "Савов и Партньори".

 

Дата: 27.07.2023

Източник: Valentin Savov & Partners

Прочетено: 2472