04.10.2023

Страната ни не е изправена пред режим на тока. Това коментира в студиото на "Твоят ден" по NOVA NEWS Щерьо Ножаров, икономически съветник на БСК.

"Правят се манипулативни внушения с енергийния микс през миналата година, но той е бил различен заради войната в Украйна. Протестиращите най-вероятно са заблуждавани", добави Ножаров. Според него заблудата идва от там, че ситуацията, пред която са изправени, може да бъде предоговорена с европейските органи. "След 2033 година ще останат само две държави, в които ТЕЦ-ове ще осигуряват електроенергия. Нещата няма как да се предоговарят". заяви експертът.

Той уточни, че често централите в България са сравнявани с тези в Полша и Германия, но нямат нищо общо - нито като емисионен фактор, нито като технология.

Според Мария Трифонова, бивш председател на Комисията по енергиен преход и преподавател в СУ, енергията на протестиращите енергетици се използва за политически цели. Трифонова уточни, че исканията им са справедливи, тъй като нямат сигурност за бъдещето си. По думите ѝ енергийната комисия ще е готова да подпише всичко, особено след призивите за оставка на правителството.

"Има ясни икономически причини защо този сектор си отива. Трябва да бъдат представени възможностите за хората, как могат да бъдат компенсирани, да влязат в други сектори, да бъдат част от прехода", уточни Трифонова.

Целия разговор гледайте във видеото.

 

Дата: 04.10.2023

Източник: Nova News

Прочетено: 715