16.10.2023

На 12 октомври 2023 г. във Виена се проведе международна конференция на тема „Арбитражът в Югоизточна Европа“. Целта беше да се проследи трансформацията на арбитражните производства в държавите от Югоизточна Европа, като се избегнат недостатъците на процедурите в националните съдилища и се насърчат арбитражните производства, както и да се откроят новите тенденции при извънсъдебното решаване на спорове.

В конференцията участваха представители от различни държави в региона – Румъния, Турция, Сърбия, Албания, Гърция, Кипър и България. България беше представена в четвъртия панел на конференцията („Питайте арбитражните институции“) чрез участието на председателя на Арбитражния съд (АС) при Българската стопанска камара (БСК) – проф. Таня Йосифова. 

Проф. Йосифова представи на аудиторията дейността на АС при БСК по отношение на видовете дела, които се решават от съда, платформата за е-медиация, която позволява прилагането на медиация изцяло онлайн, тарифата за арбитражните такси и съотношението им с държавните такси, влиянието на ковид при решаване на арбитражните дела, съотношение жени-мъже при избора на арбитри за решаване на дела, наличието на колегия от международни арбитри и др.

Конференцията представляваше интерес за адвокати, арбитри, юрисконсулти и юристи с интерес към въпросите на съвременния арбитраж.

Вж. СНИМКИ
 

Дата: 16.10.2023

Източник: БСК

Прочетено: 598