03.11.2023

Очакванията за нарастване на брутния вътрешен продукт (БВП) на България са значително надвишаващи очакванията за общия растеж в Европейския съюз. Ако за Съюза той е 0,8 на сто, то за България е 1,9 на сто. Това обаче не е чак толкова добре, защото България е догонваща икономика, каза икономическият съветник към Българската стопанска камара доц. д-р Щерьо Ножаров по време на деветата конференция за имотния пазар на Националното сдружение "Недвижими имоти", която се провежда в Бургас.  

Той допълни, че според икономическите принципи такава държава трябва да расте със значително по-бързи темпове.

"Брутният вътрешен продукт на човек от населението в България е около 13 000 евро, за сравнение средният за ЕС е 35 000 евро. По паритетна покупателна способност ние отчитаме стойност от 59 на сто от средната за Съюза. Тоест, за да догоним средното ниво в Европейския съюз, ние трябва да растем с поне 5 процента на годишна база и то през следващите 15 години", посочи доц. Ножаров. 

По думите му в световен мащаб средното нарастване на БВП е 3 на сто. Той даде пример със съседна Румъния, която отчита 3,2 процентни пункта срещу 1,9 на сто за България.  

"Има забавяне на икономиката ни. В последния си анализ агенция "Фич" посочва две причини за това – демография и липса на частни инвестиции. Относно демографията - тя не касае само свиването на населението като обща активна работна сила и общ брой потребители, но и промяната на възрастовата структура, недобрите компетентности и умения, които пък са резултат от недоброто образование. И тук не говорим само за висшето такова. Онова обаче, което най-много ни пречи и за което не се говори, са инвестициите. Не публичните капиталови инвестиции, а частните. Те следва да са между 23 и 27 на сто от БВП, а реално в България са 17-18 на сто. С ниско ниво на частни инвестиции ние няма как да догонваме когото и да било и няма как да развиваме съвременна икономика", посочи доц. д-р Щерьо Ножаров.

Дата: 03.11.2023

Източник: БТА

Прочетено: 399