10.11.2023

В предаването "Нашият ден" (БНР) доц. Щерьо Ножаров - икономически съветник в БСК, коментира предложенията за промени в данъчното законодателство в България. 

Доц. Ножаров посочи, че дори и да се проведат консултации със социалните партньори, това не гарантира, че правителството ще промени своето становище. Той подчерта необходимостта от внимателно следене и оценка на предложените промени. 

"Да, аз участвам в тези заседания и та са консултирани, но от друга страна, дори да бъдат консултирани, това не означава, че Министерски съвет ще си промени мнението. Макар че част от нещата, които бяха въведени в началото за обществено обсъждане и консултиране сред социалните партньори, всъщност са променени и отпаднали, но все пак правителството трябва да се вслушва“, каза той. 

Доц. Ножаров предложи идеята за диференцирано управление на общинските разходи и приходи, но подчерта липсата на синхронизация в предложените промени за местните данъци и такси. Този недостатък може да доведе спорен него до въвеждане на втори данък върху сградите, което би представлявало сериозно бреме за гражданите. 

"Конкретно формалното спазване на процедурата, с което правителството не е длъжно да се съобрази, може би подред и Законът за местните данъци и такси, предизвика най-силна реакция. Доста неща бяха казани, като допълнително може да се каже, че генерално в България има нужда от промяна, така че да има диференцирано управление от страна на общините и на общинските разходи и приходи. И един такъв тип предложение е правилна посока по отношение на оценката, но къде е проблемът тук? Проблемът тук е, че няма синхронизация в предвидените промени за местните данъци и такси. Ако тези промени се реализират, това с твърди битови отпадъци например, ще стане втори данък сгради, което е сериозно и той ще стане доста висок", заяви той в ефира на БНР. 

Чуйте разговора в звуковия файл.

Дата: 10.11.2023

Източник: БНР

Прочетено: 558