15.11.2023

Редица високоинтензивни, енергоемки предприятия в България са изправени пред заплахата да ограничат или затворят производства заради високите цени на електроенергията.

В бюджета за 2024 година няма предвидени средства за енергийни компенсации за бизнеса. Няма предвидени такива и за болници, училища, детски градини и другите небитови потребители.

Същевременно, борсовите цени на тока тръгват нагоре и това предвещава сериозни проблеми на европейските пазари през зимните месеци, защото ще засегне не само конкурентоспособността на икономиката, но ще доведе и до повишаване на цените за потребителите.

Ще гласуват ли депутатите да бъде удължен срокът на антикризисната мярка за енергийна подкрепа на промишлените и небитовите консуматори и след 1-ви януари, както настоява бизнесът или тежките сценарии за икономиката ще се потвърдят?

България рискува цели икономически сектори да бъдат изхвърлени от пазара, заради случайния или не пропуск в проектобюджета за следващата година, където няма разписан текст и заложен очакван приход за компенсации на бизнеса и всички небитови потребители за високите цени на тока, които се прогнозират за следващите месеци. Има текстове за облагане на свръхпечалбите на електроенергийните дружества, но без да е изрично казано, че парите ще бъдат използвани за енергийна подкрепа на индустрията, на болници, училища, детски градини.

Проблемът бе огласен преди дни, когато бизнесът обяви, че ще настоява срокът на компенсациите за високите цени на тока, който изтича в края на годината, да бъде удължен и през следващата.

В писмо до министъра на енергетиката и Комисията по енергетика в Народното събрание, българските работодатели обясняват, че ЕК вече е предложила да бъде удължено действието на временната кризисна мярка за държавна помощ до 31 март 2024 г., или дори до края на 2025 г., заради индикациите за нов скок в цените на електроенергията.

Механизмът за енергийна подкрепа е важен инструмент за предвидимостта и стабилността на българската икономика. Благодарение на държавната подкрепа, България постигна изключителни ръстове в износа, икономиката продължава да расте през последните кризисни години, а инфлацията се свива.

Сега обаче предприятията са изправени пред заплахата от една страна да бъдат ударени от високите борсови цени на тока, и от друга, да загубят на висококонкурентния европейски пазар на стоки.

Това е особено валидно за високоинтензивните предприятия – металургия, химия, добивна промишленост, преработвателна промишленост. Може да очакваме драстични сривове при тях, ако не се стабилизират цените на електрическа енергия и ако не бъдат компенсирани, коментира пред БНР председателят на Българската стопанска камара Добри Митрев. Ще бъде застрашен не само бизнесът, а и работните места, и цялото общество, допълва той.

По-високи цени българите не могат да си позволят, категоричен е Митрев.

Бизнесът настоява за механизма досега – 100% компенсация от Фонд "Сигурност на електроенергийната система" при средномесечни борсови цени на тока, по-високи от 200 лв. на мегават час, или за сходен механизъм, който да бъде договорен с властта.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

Дата: 15.11.2023

Източник: БНР

Прочетено: 278