07.12.2023

Пореден огромен успех на европейско ниво постигна Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации (ПГКПИ) в Бургас. Общността на Сиско академиите от цяла Европа, част от която е гимназията в Бургас, премери знанията си в областта на киберсигурността в  състезанието CyberCup, което се проведе в два етапа. По време на първия едномесечен етап академиите трябваше да привлекат възможно най-много обучаеми, които да преминат курса „Въведение в киберсигурността“ и да положат финалния тест, като първите 16 академии трябваше да излъчат по 4-ма състезатели за следващия етап на състезанието - Capture the Flag, който се проведе онлайн.

Отборът на ПГКПИ - Стас Узунов, Йоанна Симеонова, Стоян Иванов и Мартин Мартинов, подготвен от ръководителя им Виктор Стоев  и с активното участие на преподавателите в първия етап на състезанието - Димитър Янакиев, Красимир Ватев, Данаила Стаматова, се класира трети, като се пребори с представителите на другите състезателни екипи, основно от европейски университети.

Успехът на учениците от създадената едва преди пет години гимназия не е единичен случай. Престижни места те завоюват в различни национални и международни състезания. Сред тях са Хакатон Бургас 2018, Националното състезание по микроелектроника „Електрониада“ и Националния есенен турнир по информационни технологии "Джон Атанасов" през 2020 г., Международната олимпиада по приложно програмиране 2018, 2020, 2022, 2023 г., Международното състезание по графичен дизайн на Adobe - през 2022 и 2023 г., състезанието Енергийни скаути 2022 в Берлин. През същата година те грабват и всички първи места в категория „Информационни технологии“ в международното състезание, организирано за представители на Сиско академии в Европа.

По инициатива на най-големия си випуск Code of The Future 23, училището стартира собствен хакатон, който ще се проведе от 8 до 10 декември 2023 г. в гимназията. Регистрирани са 20 отбора от цяла България, спонсорите на хакатона са повече от пет и ще зададат индивидуални теми в първия ден от 48-часовия маратон. Инициативният екип е само от ученици, като можете да проследите тяхната работа ТУК.

Успехите на учениците от ПГКПИ се дължат на задълбочената им подготовка по математика, програмиране и английски език. Благодарение на професионалния подход на преподавателите в гимназията и тяхната всеотдайност, възпитаниците им преминават през сертификационните програми на Cambridge, като над 70% от тях получават сертификат С1 за владеене на английски език, а по математика заемат престижните първи места в състезанията VIVA математика и Европейско Кенгуру.

Развитието в изкуството и спорта е също изключително важно за учениците в гимназията. И в тези направления те печелят състезания, като градските купи по футбол и шах. Преподаването на изобразителното изкуство в училището е съчетано с музика в учебната дисциплина „Дигитално изкуство“, като учениците са стимулирани да създават свои дигитални творби.

Изключително важна е и ролята на гимназията в развитието на технологичната общност в Бургас, като ученици от гимназията преподават на деца от шест до дванадесет години по проект на Община Бургас, ЕПАМ – България и A-DATA Pro. За две години повече от 900 ученици преминават курсовете по Scratch и JavaScript.

През 2021 Г. гимназията, заедно с БАН и партньорски компании, става инициатор за създаване на две нови специалности – Програмиране на изкуствен интелект и Програмиране на роботи, а през 2023 г. сключва споразумение със Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Стопанския факултет и Факултета по математика и информатика,  с цел обогатяване на образователния процес и откриването на новите специалности.

През последните пет години ставаме свидетели на възраждане на професионалното обучение и образование в технологично направление, което е окуражаващо за развитието на икономиката. Новосъздадените три гимназии в България, профилирани в компютърните науки – в Бургас, Варна и Стара Загора рестартират старите модели на сътрудничество с бизнеса и научните среди, като създават заедно нови методологии за обучение на деца“, споделя Димитрина Тодорова – директор на ПГКПИ.

В лицето на от Българската стопанска камара (БСК) и членуващата в нея Българска асоциация на мрежовите академии (БАМА) още в годината на създаването си гимназията получава изключителни партньори, които й откриват възможностите на най-голямата класна стая в света – тази на Сиско мрежова академия, чиято електронна платформа предлага най-съвременните и актуални курсове по ИКТ. С подкрепата на БСК и БАМА бяха обучени и първите инструктори по IT Essentials и CCNA. Предстои обучението на още преподаватели за инструктори, като им се предоставят възможности за получаване на допълнителна професионална квалификация в областта на компютърните мрежи, киберсигурността, предприемачеството и др. 

За да затвори кръга на обучението с последния му етап – сертифицирането, гимназията открива и два сертификационни центъра – на Pearson VUE и Certiport, като освен изпити по ИКТ на територията на гимназията се провеждат изпити и за сертификатите на Cambridge, а от тази година вече и за изпитите на Goethe Institute.

За какво си мечтаят децата на гимназията? Естествено, за достъп до нови технологии и възможности, които да бъдат на тяхно разположение за развитие на знанията и уменията им. Последното тяхно проучвате е за лаборатория за симулиране на движения на обекти в среди за програмиране на игри - Motive: Body with Flex 13 cam. EDU-Bundle, incl., като тяхната цел е да произвеждат повече образователни игри, които да стимулират ученето и да го правят достъпно и приятно. Лабораторията струва 35 000 лв. и възпитаниците на гимназията са уверени, че, както и досега, компаниите ще помогнат тази тяхна мечта да стане реалност!  

Дата: 07.12.2023

Източник: БСК

Прочетено: 1371