07.12.2023

С приетия на 22 ноември доклад евродепутатите определиха общите цели за намаляване на опаковките, като включиха отделни срокове, касаещи пластмасовите опаковки. Според тях употребата им до 2030 г. трябва да бъде намалена с 10 процента, до 2035 г. с 15 процента и до 2040 г. с 20 процента спрямо количествата от 2018 г. Пластмасовата част в опаковката вече ще трябва да съдържа минимални проценти рециклирано съдържание, в зависимост от вида на опаковката, като конкретните цели са определени за 2030 г. и 2040 г.

Според БАП поставените амбициозни цели за влагане на рециклирано съдържание трудно ще бъдат осъществени през следващите години. “Предложените цели се основават на предположението за дадена постоянна наличност на висококачествени рециклирани суровини, които доказано липсват днес. Линейните системи за управление на отпадъците в много страни членки с все още открити депа и субсидирано изгаряне, от години блокират необходимите допълнителни инвестиции във висококачествена инфраструктура и високотехнологични системи за събиране, сортиране и рециклиране”, посочват от БАП в своята позиция, допълвайки, че в приетия доклад не е разгледано как да се постигнат амбициозните цели за рециклирано съдържание и това ще създаде допълнителни затруднения пред изпълнението на целите през следващите години. 

Членовете на асоциацията смятат още, че липсата на рационална подкрепа за индустрията за преработка и рециклиране на пластмаси, която работи за подобряване на устойчивостта, рециклируемостта, кръговостта, както и върху подобрените характеристики на предлаганите от нея опаковки, е пропусната възможност. За това те смятат, че в окончателната версия на Регламента трябва да бъдат включени практически решения като системи, базирани на кредити и ясни изключения, “за да се позволи на индустрията за преработка и рециклиране на пластмаси, съставена предимно от МСП, и техните клиенти и партньори, ефективно да подкрепят пазара на висококачествени рециклирани материали, което да доведе до естествен ръст в наличните количества”. 

С приетия на 22 ноември доклад евродепутатите дадоха мандат на Парламента да започне преговори с държавите членки, относно окончателната форма на закона, след като и Съветът приеме позицията си. Затова от БАП изразяват надеждата си, че Съветът на европейския съюз ще е по-близко до реалната действителност и ще вземе под внимание притесненията им, “за  да се изработи регулаторна рамка за бъдещи устойчиви опаковки”.

Не само Европейският съюз работи по създаване на нови правила за опаковките, за използването на рециклируеми опаковки и такива за многократна употреба. Организацията на обединените нации също се опитва да постигне първия в света договор за контрол на замърсяването на околната среда с пластмаси.

В наскоро публикувано проучване на Фондация “Елън Макартър”, цитирано от Ройтерс, пък се посочва, че широкото разпространение на връщането и повторната употреба на пластмасови опаковки може да помогне за намаляване на емисиите на парникови газове с до 69 процента.

БАП е единственото сдружение на национално ниво, представляващо производители на пластмасови продукти, търговци на суровини и рециклатори. Член е на Европейската Асоциация на преработвателите на пластмаси (EuPC) и партньор на Средиземноморския борд на PlasticsEurope – Организация на производителите на полимери в Европа.

 

 

Дата: 07.12.2023

Източник: БТА

Прочетено: 311